Mejla

Eva Franchell

Varenda svensk har förlorat 10 000 kr

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var Maud Olofsson som drev på Sveriges miljövidrigaste projekt.
Det var Maud Olofsson som drev på Sveriges miljövidrigaste projekt.

LEDARE

Det kunde ha slutat så bra. Som en riktig svensk solskenshistoria.

Om statliga Vattenfall bara satsat på modern teknik hade Sverige kunnat bli både renare och rikare. Ny och klimatvänlig energiteknik kunde rent av ha blivit vår nya exportframgång.

En ny Volvo eller ett nytt Ikea.

Men i stället valde företagsledningen att fortsätta på skuggsidan. Vattenfalls vd:ar har envist hållit fast vid gamla energislag som kol, gas och kärnkraft. När företaget expanderade valde de att satsa på holländsk gas och tyskt kol. Ännu mer av samma gamla skitiga bränslen.

I dag meddelar ledningen att 2 000 jobb försvinner därför att konkurrensen från förnybar energi blivit för stor. Dessutom kommer Vattenfall att försöka sälja tre kolkraftverk i Danmark. "För att sänka koldioxidutsläppen", som Vattenfalls vd Øysten Løseth säger med sin typiska logik.

Att kolkraften därmed kommer att drivas vidare av någon annan faller honom inte in.

Just nu är han väl mest av allt upptagen av att hantera det senaste bokslutet. Det visar att Vattenfalls satsning på det holländska gasbolaget Nuon verkligen var en ren katastrof. Vattenfall - som ägs av oss alla tillsammans - betalade 97 miljarder kronor för ett bolag som bara går sämre och sämre.

Den allmänna krisen och konkurrensen från framför allt vindkraften gör att Vattenfall därför måste minska på hela sin verksamhet. För skattebetalarna har Vattenfall blivit en usel affär. Bara köpet av Nuon har kostat varenda svensk över 10 000 kronor.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven anklagar Fredrik Reinfeldt för Nuon-affären.

– 97 miljarder motsvarar 250 000 lärar- eller sjuksköterskelöner, säger han uppbragt till Svenska Dagbladets näringslivsredaktion.

– Affären har dränerat Vattenfall och Sverige. Det här är en fråga för regeringschefen.

Självklart kände Fredrik Reinfeldt till affären, men det var förra näringsministern Maud Olofsson som höll i trådarna. Det var hon som blev hög på businesstrippen  och det var hennes statssekreterare Jöran Hägglund som så småningom flyttade över till Vattenfall för att ta hand om själva pr-arbetet.

Även om Fredrik Reinfeldt kan hållas ansvarig, var det centerpartisterna som drev Sveriges miljövidrigaste projekt någonsin. Det var alliansens gröna röst som förhindrade utvecklingen av modern svensk miljöteknik och skälet var som vanligt ren girighet.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell