Mejla

Daniel Swedin

Ännu dyrare att vara sjuk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

blind? Höjt högkostnadsskydd är bra enligt Göran Hägglund eftersom folk har fått mer pengar över i och med jobbskatteavdraget. Men vad han missar är att arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer inte tar del av avdraget.
blind? Höjt högkostnadsskydd är bra enligt Göran Hägglund eftersom folk har fått mer pengar över i och med jobbskatteavdraget. Men vad han missar är att arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer inte tar del av avdraget.

24 SEPTEMBER 2012. Högkostnadsskyddet

Det är många tuffa toner i den borgerliga höstbudgeten: ­Arbetslösa med aktivitets­ersättning ska kunna bli av med sina pengar om de inte söker ­arbeten, socialbidragstagare ska kunna tvingas till praktik.

Dessutom ser man till att det blir ännu dyrare att vara sjuk.

Regeringen vill att det ska kosta ännu mer att ligga på sjukhus och man tänker också höja högkostnadsskyddet.

Det är ett sorts maxbelopp för patientavgifter och läke­medel. När beloppet uppnåtts får man kostnadsfri vård och ­rabatterad medicin under resten av året.

Inte råd med medicin

Regeringen tänker nu göra en ändring i hälso- och sjukvårdslagen så att högkostnadsskyddet från och med januari knyts till prisbasbeloppet. Redan vid det förra årsskiftet höjdes ­beloppet, 1 100 kronor för vård och läkarbesök och 2 200 kronor för läkemedel.

Äsch, det där är ju småpengar och inget att bråka om, kanske en del säger. Och så kan man ju resonera om man har en fast och stabil inkomst.

Men det finns redan i dag människor som inte har råd att hämta ut sin medicin eller gå till doktorn.

’Höjningen är bra’

I Annika Anderssons folk­hälsovetenskapliga uppsats ”­Att avstå från receptförskrivna ­läkemedel – en kartläggning av vem och varför” visar det sig att framför allt ensamstående mammor, arbetslösa, förtidspensionärer, sjukskrivna och socialbidragstagare avstår från att hämta ut sina mediciner.

Enligt uppsatsen är ekonomiska skäl den främsta orsaken.

När socialminister Göran Hägglund tidigare fått frågor om varför man höjer högkostnadsskyddet har han svarat att höjningen är bra eftersom jobbskatteavdraget gett folk mer pengar i plånboken.

Man kanske bör bli oroad över att en minister i landets ­regering inte tycks känna till att arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer fått några jobbskatteavdrag.

Frågan är om han vet att varken sjukförsäkringen, a-kassan, pensionerna och ­socialbidragen kommer att räknas upp i samma takt som högkostnadsskyddet.

Prioriterar de rika

I budgeten sänks för övrigt skatten för storföretag med 16 miljarder.

Det är ingen hemlighet vad borgerligheten och social-  ­­­minister Hägglund har för prioriteringar. Människor som redan i dag har svårt att få ekonomin att gå ihop ska få det ännu lite sämre.

Storföretag ska få det ännu ­lite bättre.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN