Mejla

Eva Franchell

Sluta gulla med äldre människor

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

3 november 2012

Äldrevården

Äldreminister Maria Larsson använder gärna mjuka formuleringar när hon talar om gamla människor. Hon säger generöst att de äldre ska få bestämma över sina liv.

– Mitt i de vackra orden om välbefinnande, värdighet och att behålla sin integritet, så ska de mest sjuka äldre finnas, som hon sa på årets Äldreriksdag.

I den hårda verkligheten har gamla människor knappast någon valfrihet alls.

Tvingas bo själva

De får inte bo var de vill. Var femte plats på äldre­boendena har försvunnit och många äldre nekas nu plats på boendena. Deras val var att bo tillsammans med andra, men de fick nobben och tvingas i stället till ensamhet i hemmet. I stället får de en pressad hemtjänst som ­rusar genom lägenheten och städar något rum på tid medan resten av lägenheten förfaller.

Det blir familjen som får täcka upp när samhället sviker. Nästan var femte vuxen tar hand om en närstående. Socialstyrelsens kartläggning visar att 100 000 personer måste ­lämna jobbet eller minska på ­arbetstiden för att klara om­sorgen om anhöriga.

En majoritet av de som tar hand om sina anhöriga ­tycker att samhället borde ta ett ­större ansvar.

De äldres läkemedelsanvändning har fördubblats sedan 80-talet. Trots alla larmrapporter om biverkningar fortsätter läkarna att skriva ut tabletter. Ofta på symtom i stället för på riktig diagnos, som en studie från Lunds universitet visar.

Cirka 30 procent av alla akut­inläggningar beror på biverkningar av mediciner.

Flera sorters lugnande

Äldre personer får sällan samtalsterapi. I stället skriver läkarna ut psykofarmaka i betydligt högre utsträckning än till yngre. Gamla människor får oftare flera sorters lugnande mediciner, både ångestdämpande och sömntabletter till exempel.

Över hälften av alla äldre som kommer in till akuten efter fallolyckor har tagit psykofarmaka.

Rapporterna från universitet och Socialstyrelse visar på en total brist på respekt för äldre människor. Till intet förpliktigande fortsätter Maria Larsson ändå att använda sina snälla ord. Hon kunde lika gärna prata om kattungar och tussilago.

Hon behöver nya ord. Varför inte börja med tuffa krav på vård och omsorg? Kommunerna måste ta ett större ansvar för de äldres boende. Det går inte att ständigt skära ner på hemtjänsten. Gamla människor ska inte passiviseras av mediciner. Om biverkningar som fallolyckor minskar finns dessutom pengar att hämta.

Så sluta gulla med de äldre. Möt dem i stället med respekt.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN