Daniel Swedin

Förvirrat snicksnack om klass i SD-debatt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skribenten och före detta elleverantören Boris Benulic tänker inte delta i drevet mot Erik Almqvist och Kent Ekeroth.

Detta deklarerade han på debattsajten Newsmill, samma dag som Expressen avslöjade att de två Sverigedemokraterna beväpnat sig med järnrör för att göra upp med en person de tidigare kallat ”blatteälskare”.

Och varför tänkte inte Benulic delta?

Jo, för han känner sig ”befryndad med sådana som Almqvist och Ekeroth”. De, förklarar Benulic, är sådana man ”spelade fotboll med, bröt arm med och söp med på sunkkrogar i Eskilstuna”.

Ekeroth och Almqvist är ”white trash”, enligt Benulic, och om man tar avstånd från svinerierna på Kungsgatan, ja då vandrar man ”in i den där fållan som den politiskt korrekta överheten byggt”.

Mycket kan man kalla dessa gossar, men white trash? Benulic verkar ha missat att Kent Ekeroth är läkarson och att Erik Almqvist är uppvuxen på stockholmska Östermalm.

Men det är klart. En järnrörssvingande rasist som kallar folk ”hora” och ljuger för polisen måste väl vara sprungen ur arbetarklassen.

Hur vi ser på Sverigedemokraterna, deras väljare och deras förhållande till klass är komplext.

Det är sant att SD:s väljare, enligt statsvetenskaplig forskning, är lågutbildade och saknar akademiska poäng. Det är sant att partiets väljare är män och att partiet har en större andel väljare som ser sig som arbetare än något annat svenskt parti.

På sina håll har det skapat en ny retorisk figur: den potentielle SD-väljaren som ett offer.

Expressens kultursida menade skribenterna Sakine Madon och Fredrik Krohnman att mediemakthavare ska hålla sig ifrån att på nätet reta sina läsare.

De pekar särskilt ut ”Vita kränkta män”, en Facebooksida där man driver med rasistiska och misogyna kommentarer. Enligt Krohnman och Madon gör sidan att folk knyter näven i fickan och tänker ”hämnas” vid nästa val.

Hämnas? Där har vi det. Den potentielle SD-väljaren tål inte skämt. Han är nästan ett barn. Ser han att främlingsfientlighet hånas eller granskas, ja då blir det en röst på SD. Och vem den potentielle SD-väljaren är, det har vi ju redan klart för oss. Han sitter på en sunkkrog i Eskilstuna.

Fram träder bilden av arbetarklassmannen som ett viljelöst hjon, ett får som drivs i Jimmie Åkessons bruna famn om andra säger att det är dumt att kalla folk hora och blatte.

Efter Expressens avslöjanden har det på sina ställen ojats över att folk hånar SD för att de har fula kläder. Bland andra journalisterna Jan Guillou och Jenny Nordberg har gjort sig lustiga över att SD-eliten påstås bära lågpriskostymer från Dressmann.

Ett uttryck för klassförakt, sägs det. Frågan är om det inte är ännu mer föraktfullt att betrakta arbetarklassmannen som en viljelös idiot.

Oavsett vilket gör vi det onödigt lätt för oss om vi sätter likhetstecken mellan arbetarklass och rasism. Det visar, om inte annat, historien med Erik Almqvist och Kent Ekeroth.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln