Ingen ska få dumpa lönen

Usla villkor Tina Svensson och Kristoffer Feller accepterar inte arbetsvillkoren som Focus CRS har. Företaget hotar nu med att lämna Fränsta.

13 APRIL 2013. Strejken i Fränsta

Företaget Focus CRS hade nästan kunnat komma direkt ur ett tal av Maud Olofsson. Inte nog med att det sedan starten förra året har expanderat och vuxit till 18 anställda. Det har dessutom sin verksamhet i Fränsta ­utanför Ånge, långt från de ­stora metropolerna.

Och Focus CRS är en del av servicebranschen. Ett callcenter helt enkelt.

Företaget blåvägrar

Företaget skulle dessutom kunna vara ett exempel på de villkor som möter många av dem som i dag försöker ta sig in på ­arbetsmarknaden. Enligt fackförbundet Unionen har ­bara ett fåtal anställda fasta tjänster. De flesta får i stället ­arbete från ­timme till timme, om deras tjänster behövs.

Lönen är 85 kronor i timmen, och företaget betalar inget ­­­­ex­tra för obekväm arbetstid eller övertid. Försäkringsskyddet är bristfälligt.

Sedan i slutet av mars strejkar tio av Unionens medlemmar på Focus CRS för ett kollektivavtal med samma villkor som andra på arbetsmarknaden.

Företaget har blåvägrat, och i går hotade Focus CRS med att de tänker lämna Fränsta.

Enligt bolagsledningen går det inte att teckna ett kollektivavtal eller förbättra personal­ens villkor, i alla fall inte nu. Först behöver företaget bygga upp verksamheten och vinna nya kunder, antagligen från andra callcenter där de anställdas villkor är bättre.

Dessutom menar bolaget att några av de anställda visst inte vill ha ett kollektivavtal, eller bättre villkor.

I något fall har de nog rätt, även om Unionen betonar att alla beslut har fattats tillsammans med de anställda och att stödet i lokalsamhället är starkt.

Ställda inför en bolagsledning som hellre lägger ner verksamheten och flyttar än accepterar regler alla andra respek­terar finns det alltid någon som är ­redo att vika sig för maktspråk. I synnerhet om arbetslösheten är hög och alternativen få.

Handlar om värdighet

Det är precis därför det en gång bildades fackliga organisationer, och det är precis ­därför den svenska arbetsmarknadsmodellen förutsätter att dessa fackliga organisationer kan stoppa företag som Focus CRS från att öppna porten för dumpade löner och usla arbetsvillkor.

Det handlar om värdighet. De som arbetar ihop företagens vinster ska aldrig tyst tvingas acceptera vilka villkor som helst från maktfullkomliga ­arbetsgivare.

Följ ämnen i artikeln