Mejla

Daniel Swedin

Lööf vill fortfarande göra C till tokliberaler

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Konflikten eldas på av usla opinionssiffror och att förtroendet för Annie Lööf rasat i backen

I nöd och lust När Annie Lööf krisar så reser sig Anna-Karin Hatt och lanserar en vänsterliberal väg framåt för Centerpartiet.
I nöd och lust När Annie Lööf krisar så reser sig Anna-Karin Hatt och lanserar en vänsterliberal väg framåt för Centerpartiet.

I dag bröt Annie Lööf plötsligt sin semester i Thailand och förklarade att hon också är missnöjd med Centerpartiets förslag till nytt idéprogram.

Eller åtminstone de delar som är mest vardagsfrämmande: slopad arvsrätt, månggifte och fri invandring.

Annie Lööf valdes för att hon skulle förnya partiet. Det har hon gjort. Och inspirationen har hon, precis som utlovat, hämtat från näringslivets ideologiska utbildningsverksamhet och hejiga seminarier på Timbro.

Vill sälja Systembolaget

Det märks i idéprogrammet. Det är framtaget av Lööfs närmaste allierade i partiet och det marknadsliberala perspektivet är helt dominerade.

Lööf tar inte avstånd från slopad skolplikt. Att kommuner ska kunna låta bli att ha egna skolor verkar oproblematiskt. Idéprogrammets skrivningar om platt skatt är finemang. Avskaffat alkoholmonopol och marknadshyror går också an.

Men kanske är det just det som krisen i Centerpartiet egentligen handlar om. Både Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson tar avstånd från idéprogrammets "nyliberalism". Och de är inte vilka som helst.

”Pinsamt att vara Centerpartist”

Bägge två ville bli partiledare i stället för Annie Lööf. Men det var Lööf som vann - och resultatet av hennes förnyelsearbete ser vi nu, i form av massiv kritik från de egna partigängarna.

Centerpartiet är fortfarande ett i huvudsak bondekonservativt parti. Ute i landet styr man med praktisk realism som ledstjärna. Det är därför de lokala centerpartisterna låter som de gör.

De varnar för partiuppror, att partiet tar skada. De vittnar om ett lokalt missnöje aldrig tidigare skådat. Medlemmar har avböjt att delta i partiaktiviteter eftersom det är pinsamt att vara Centerpartist. Per Ankersjö - som lett arbetet med idéprogrammet - krävs på sin avgång.

Gillar välfärden

Kriget eldas naturligtvis på av usla opinionssiffror och att förtroendet för Annie Lööf rasat i backen.

I Anna-Karin Hatts kritik mot idéprogrammet menar hon att idéprogramgruppen landat fel i synen på välfärdsstaten och att de saknar en rättviseprofil: "Går man på en nit i livet behövs ett bra socialt och ekonomiskt skyddsnät".

Hatt skriver att hon ställer upp på gemensamt finansierad välfärd och ett progressivt skattesystem.

Det där är svårt att läsa som något annat än attack på Annie Lööf och kretsen kring henne.

Mycket lite tyder på att konflikterna mellan partiets falanger kommer tystna. Annie Lööf vill ju fortfarande att Centerpartiet ska bli ett tokliberalt parti.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin