Ledare

Den gubben går inte, Federley

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrick eller Ursula? Fredrick Federley ser ingen intressekonflikt i att låta sitt alter ego Ursula bjudas på en sponsrad semesterresa.
Fredrick eller Ursula? Fredrick Federley ser ingen intressekonflikt i att låta sitt alter ego Ursula bjudas på en sponsrad semesterresa.

LEDARE

Vem tror Fredrick Federley att han är?

Nej, det inget upprop från Jante.

Det är en seriöst menad och allvarligt ställd fråga mot bakgrunden att Fredrick Federley i Aftonbladet i går deklarerade två personligheter som han tycks ha svårt att skilja åt i viktiga sammanhang.

Å ena sidan riksdagsledamoten och Centerpolitikern Federley. Å andra sidan den han kallar ”min dragpersonlighet Ursula”, den som uppenbarligen kan låta sig bjudas på företagssponsrad semesterresa till Kanarieöarna utan att politikern och riksdagsledamoten hänger med.

Han ser ingen intressekonflikt

Inte mindre motiveras frågan om Federleys förment dubbla existens av att Ursula lät sig bjudas på resan mot att Fredrick utförde vissa motprestationer, som bloggtext om upplevelsen och pr om hotell och flygbolag.

För Federley själv framstår det hela som högst okomplicerat och han ser inte några som helst intressekonflikter, en uppfattning som delas av Centerns gruppledare i riksdagen, Roger Tiefensee: ”Jag har inga synpunkter så länge det inte inkräktar på rollen som riksdagsledamot.”

Inte ovanligt med bjudresor

Nu är varken extraknäck och sidoinkomster eller bjudresor något som våra folkvalda står främmande inför. I riksdagens ledamotsregister – obligatoriskt sedan mars 2008 – är det endast 44 av 349 ledamöter som inte har aktieinnehav eller några uppdrag och inkomstbringande verksamheter att redovisa bredvid riksdagarbetet. Händelser av mer spektakulär natur som understryker denna flit saknas inte heller.

Förre justitieministern Thomas Bodström (S) gjorde förra året reklam för sin nya deckare – från plenisalens talarstol i riksdagen. Aftonbladet kunde genom en påhittat identitet locka ett antal riksdagsledamöter till fejkad champagnefest och utlottning av lyxresor.

Det kan naturligtvis vara lockande att använda sin ställning till vad den kan ge. Fåfänga, en önskan om att stå i rampljuset, pengar och andra förmåner. Motiven kan vara flera. Och det är ju vad det handlar om: att utnyttja och – utnyttjas. Den som bjuder hoppas eller räknar med att få något i gengäld.

Federley blandar ihop sina roller

Men detta sammanhang låtsas Fredrick Federley inte se. I själva verket inser han naturligtvis att hans riksdagsplats inte var oväsentlig för bjudresan. Om inte, är det knappast någon förmildrande omständighet.

Under alla förhållanden har han blandat ihop sina roller.

Det är inget fel på Ursula eller att hon vill roa sig, men hon bör nog hålla bättre koll på sitt alter ego.

KA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!