Lämna inte walk over till Reinfeldt, Sahlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Fredrik Reinfeldt har talat mycket om samhällsbärare i den just avslutade valrörelsen. Samhällsbärare som i moderata väljare som varje dag går till jobbet, men också samhällsbärare som i det samhällsbärande partiet.

Reinfeldts moderater skulle bli för 2000-talet vad Socialdemokraterna varit för 1900-talet.

Det är naturligtvis ett uttryck för dramatiskt storhetsvansinne. Moderaternas politiska idé om växande klyftor, ett nytt tjänarsamhälle och privata spekulationer i vård och omsorg är varken tillräckligt originellt elsler tillräckligt visionärt för att lyfta partiet till en roll som samhällsbyggande.

Ändå kan Reinfeldt på sitt sätt få rätt, i alla fall i det korta perspektivet. Eftervalsdebatten inom oppositionen, och i synnerhet inom socialdemokratin, skulle nämligen mycket väl kunna leda till att svenska väljare i praktiken står utan ett alternativ förmöget att regera landet.

Just så måste motståndare till de socialdemokratiska regeringarna många gånger ha upplevt saken.

Direkt när vallokalerna stängt förklarade LO:s Wanja Lundby Wedin att det usla socialdemokratiska valresultatet sannolikt delvis berodde på att väljarna inte hunnit vänja sig vid det rödgröna samarbetet. I det hade hon antagligen rätt, men lika rätt skulle det vara att säga att kampanjstrateger i socialdemokrati och fackföreningsrörelse haft svårt att hitta sin roll i dagens politiska landskap. Den undanskymda roll LO-chefen själv fått spela i valrörelsen är ett exempel.

Än svårare skulle väljarna antagligen ha haft med en socialdemokrati som inte på ett realistiskt sätt skulle kunna styra landet. Att kunna regera har nämligen varit socialdemokratins adelsmärke, och det är svårt att se hur en ensam socialdemokrati skulle ha kunnat utmana regeringen i söndagens val.

Lundby Wedin är knappast ensam. I sitt tal till partiarbetarna i söndags kväll nämnde Mona Sahlin inte med ett ord det rödgröna samarbetet, och i en morgontidning levererade en så kallad socialdemokratisk debattör en förproducerad artikel med kravet att samarbetet måste upphöra.

Väljer Socialdemokraterna den vägen dömer de hela oppositionen till maktlöshet, och gör Reinfeldt till den samhällsbärare han aldrig kan bli av egen kraft.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.