Ledare

Inte rättvist, Anders Borg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kvinnorna förlorare  Var fjärde ensamstående mamma är i dag fattig. Ingen politik finns för de med låg sjukpenning eller a-kassa och löftena till kvinnorna syns inte på långa vägar. Borgs nya budget får underkänt.
Kvinnorna förlorare  Var fjärde ensamstående mamma är i dag fattig. Ingen politik finns för de med låg sjukpenning eller a-kassa och löftena till kvinnorna syns inte på långa vägar. Borgs nya budget får underkänt.

LEDARE

Finansministern hade påstått att kvinnor och låginkomsttagare skulle bli vinnare på årets budget. Så blev det inte. Det där var nog bara något som Anders Borg sa. När vårbudgeten lades fram i går syntes löftet till kvinnorna inte till. Ett redan känt flerbarnstillägg och en skattesänkning riktad mot pensionärer, så mycket mer fanns där inte.

Anders Borg pratade visserligen om att ”gjuta ihop Sverige efter krisen”. Han kände även ett stort behov att tala om att regeringen ”inte medvetet ökar klyftorna” (gör de det i sömnen?) och poängterade att regeringen dessutom inte ”far fram som danska fogdar”, så nu vet ni det!

Halkar efter

Ensamstående föräldrar är den grupp som har halkat efter mest sedan 90-talskrisen. Var fjärde ensamstående mamma är i dag fattig. Hon måste ständigt oroa sig för om pengarna ska räcka till mat, till hyra, barn-ens nya gummistövlar, optikerbesök och matsäck till skolutflykten. Samtidigt har underhållsstödet bara höjts med 100 kronor på 16 år. Anders Borg konstaterade att ensamstående föräldrar har det kanske allra svårast. Men han hade inga åtgärder mot problemet. En sådan prioritering är inte rimlig från finansdepartementet i ett läge när barnfattigdomen har fördubblats sedan 2001.

De fattiga blir fler

Inte heller Anders Borgs prat om att ”gjuta ihop Sverige efter krisen” följdes upp. Här finns ingen politik för de som har låg sjukpenning eller a-kassa. Samtidigt visar vårbudgeten just hur de fattiga (de som har en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten) blir allt fler. Orsaken är just de hårdare tagen mot sjuka och arbetslösa.

Men regeringen vägrar även fortsättningsvis att tillsätta den nödvändiga utredningen om socialförsäkringarna. Trots att de nya reglerna i sjukförsäkringen har orsakat så många enskilda tragedier vill man inte ha en långsiktig diskussion om hur framtidens system bör byggas. Regeringen Reinfeldts kortsiktighet i dessa frågor är förödande. I stället håller man fast vid fantasin om att sänkta skatter, ökade klyftor och att göra livet jobbigt för sjuka och arbetslösa är ett magiskt recept som kan lösa alla samhällsproblem.

”I ett rättvist Sverige lämnas ingen utanför” och ”Alla har rätt till en bra start i livet” är Moderaternas nya slogans. Det är ungefär som att lägga glass ovanpå en dammråtta. Svårt att svälja.

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!