Ledare

Twitterpolitik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

10 MAJ 2010. Valduell

I går var det dags igen. Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt möttes i en duell, den här gången i tv-programmet Agenda. Upplägget var detsamma som i andra debatter som sänts under senaste veckan: två partiledare möts i korta ordväxlingar, ett par minuter i varje ämne.

Årets valrörelse kommer att fortsätta på det här sättet, i många snabba sammandrabbningar. Två motståndare, en för och en emot, svart eller vitt, blått eller rött.

140 tecken passar M

Politiken har twittifierats och det ställer särskilda krav på partiledarna. Budskapen måste hamras in i några korta meningar som i en mikroblogg på max 140 tecken.

Fredrik Reinfeldt aggressiva debatteknik passar utmärkt för formatet. Arbete, säger han och pekar på sig själv. Bidrag, säger han och pekar anklagande på Mona Sahlin.

När hon svarar blir det lätt för många ord och det gamla retoriska knepet att ta till exempel ur verkligheten fungerar inte. Häromkvällen blev Aktuellts programledare Lennart Persson så otålig att han avbröt henne för hon kunde ju inte ”dra hela partiprogrammet.”

Fredrik Reinfeldt hade stor framgång med sin jobbpolitik i förra valrörelsen. Sannolikt försöker han nu göra om tricket, men den här gången vet väljarna vilken politik han för. Hans prat om jobblinje blir inte lika trovärdigt när arbetslösheten ligger på över nio procent.

Hans prat om drivkrafter för folk som ”inte jobbar” blir ihåligt för den som är cancersjuk. I korta meningar säger han att han värnat välfärdens kärna men det vet väl alla som har barn vad det innebär. Större barngrupper på dagis, färre

lärare i skolan och för studenterna innebär det fullständigt lärarlösa föreläsningar på universiteten.

Opegripligt slut

När Fredrik Reinfeldt i gårdagens duell till slut slog fast att bensinskatten påverkar ungdomsarbetslösheten, då zappade nog de allra sista unga tittarna över till vilken annan kanal som helst. Debatten hade blivit helt obegriplig.

I år är antalet förstagångsväljare rekordstort. För deras skull kan man hoppas att twitter-tv i bland kan bli reportage, förklaring och analys.

Begriplig helt enkelt.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!