Utan känsla för samtiden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flytta på er! Det är hög tid för Sven-Erik Österberg, Mona Sahlin och Thomas Östros att lämna plats för andra.
Flytta på er! Det är hög tid för Sven-Erik Österberg, Mona Sahlin och Thomas Östros att lämna plats för andra.

Bara två saker har egentligen hänt inom politiken sedan Mona Sahlin blev partiledare. Det ena är den globala finanskrisen, den andra är FRA-debatten. Det är de enda händelser som vi om tjugo år fortfarande kommer att diskutera. De kommer att definiera en era.

När Sahlin i helgen höll sitt linjetal nämnde hon dem inte med ett ord. Inte på något sätt verkar de ha påverkat Socialdemokraterna. En tydligare bild av ett parti i kris är svårt att finna. Att kunna läsa av sin samtid är A och O. Vad hade hänt med Socialdemokraterna om inte Olof Palme förstått att tv:ns inträde i folkhemmet skulle göra orättvisor i fjärran länder till fundamentala frågor för en hel generation?

Med jobben kommer väljarna

Finanskrisen markerar en vändpunkt, både för världsekonomin och 30 års ekonomiskt tänkande. FRA har politiskt definierat en hel ungdomsgeneration.

Allt detta har hänt mitt framför ögonen på Socialdemokraterna.

Sahlin gjorde i lördags en viktig poäng om att även medelklassen bör vara socialdemokratins folk: man kan inte tala till en minoritet och förvänta sig en majoritet av rösterna: Men huvuddelan av hennes tal handlade om valrörelsen 2006: ”de säger att vi är för bidrag, därför måste vi säga att vi är för jobb, då kommer jobben (och väljarna)”. Samma analys ekar från Thomas Östros.

Integritetsfrågorna och finanskrisen är följder av en utveckling som började i mitten av 90- talet. En tredje våg av globaliseringen samtidigt som den nya informationsteknologin slår igenom: produktiviteten tog fart och inflationen dämpades. Det rakt motsatta till vad som hände med världsekonomin i slutet av 70-talet. Då som nu hade det emellertid stor effekt för nationell politik: vi har exempelvis fått helt nya utslagningsmekanismer på arbetsmarknaden.

Tillväxtpotentialen i den nya tekniken drevs främst av det kortsiktiga finans­kapitalet vilket kollapsade med krisen 2008. Framtidens näringspolitik kan knappast reduceras till Sahlins ”alla sossar måste ­vara snälla mot varsin småföretagare” (Har hon förresten inte sagt det i tjugo år?)

Sahlin har gjort det sämsta valet

Två stora industriella transformationer har skett de senaste hundra åren. Den första när man uppfann massproduktionen (Ford och det löpande bandet), den andra när den flexibla produktionen kom till (Toyota). Vi är nu inne i en tredje: interaktiv teknologi revolutionerar redan producent och konsumentbeteenden (för att inte tala om politiken, vilket FRA-debatten visade).

Var är socialdemokratin i allt detta?

Tja, Östros, Sahlin och Österberg diskuterar ersättningsnivåer och kallar det förnyelse.

Ni har gjort det sämsta valet i modern tid eftersom ni inte kunde läsa samtiden. Flytta på er. Det är inget personligt. Bara flytta på er.

KK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.