Somar Al Naher

Israel agerar som en apartheidstat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är viktigt att kalla saker vid dess rätta namn. Israel är en apartheidstat. Olika regler gäller för olika människor beroende på vilken bakgrund man har. Detta fick jag uppleva den 9 juni 2008 när jag och fyra andra åkte till Israel. Resan arrangerades av Palmecentret och syftet var att träffa och utbilda palestinska lokalpolitiker. Ett klassiskt demokratiarbete.

I stället slutade resan på flygplatsen i Tel Aviv. I mitt pass står det att jag är född i ett arabiskt land vilket ledde till att jag var den enda vid passkontrollen som plockades ur mitt resesällskap. Eftersom jag inte begått något brott kände jag mig ganska trygg. Men förhören med mig pågick i flera timmar.

Till en början handlade frågorna om min bakgrund, mina föräldrar och vilka länder jag har besökt. Därefter gick förhören över till att bli allt mer politiska: Vad har du för uppfattning om Israel? Vad har du för religion?

De kallade mig för ”en tickande bomb” med en allt mer aggressiv förhörsmetod. När jag frågade vad de grundade sina anklagelser på fick jag svaret att det är en ”känsla man har”. När jag flyttades till ett nytt rum för visitation brast det för mig. Det var en fruktansvärd kränkning att se fyra män genom-söka mitt bagage. För att visa sin makt hällde de ut allt på golvet.

Jag mötte kanske ett 30-tal personer och alla agerade på samma sätt – ingen tittade på mig. Till slut kom jag in till ett rum där det satt en man bakom ett skrivbord som mest verkade besvärad av min närvaro. Inte heller han tittade på mig medan han tog mina fingeravtryck och fotograferade mig med en

polaroidkamera.

På vägen ut ur rummet frågade jag vad som kommer att hända härnäst. Utan att titta upp från sitt skrivbord levererade han svaret: Du har blivit utvisad.

När klockan blev två på natten dök det plötsligt upp två unga män som förde mig till en bil utanför flygplatsen. De körde mig rakt ut

i ingenstans. Jag släpades in i ett hus. Jag fråntogs alla mina saker och telefonen.

I ett kallt, smutsigt förvarsrum med britsar spenderade jag mina sista timmar på israelisk mark innan jag deporterades hem till Sverige. Det gick fort men jag tappade mitt människovärde.

Israel är en apartheidstat som delar upp människor utifrån etnicitet och behandlar dem därefter. Det tog en dag för deras säkerhetstjänst att bryta ner mig. För palestinierna är kränkningar från Israel en del av vardagen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN