ÅSIKT

Kriminella gäng får aldrig slippa undan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jerker Ivarsson
Oskyldiga drabbas. Petar Petrovic skulle bara köpa hämtmat på restaurangen i Biskopsgården när han mördades.

De slåss om makten i Biskopsgården.

En liten grupp gangsters - kanske 30-40 stycken - har satt skräck i en hel stadsdel. Tryggheten är borta och det drabbar varenda invånare i stadsdelen Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Varenda kvinna på väg till affären, vartenda barn som ska till skolan kommer i framtiden att se sig om flera gånger och därmed har deras liv förändrats och begränsats.

Gårdagskvällens skjutning i Biskopsgården var inte bara en uppgörelse mellan kriminella. Den var en attack på samhället och ska betraktas precis så allvarligt.

Automatvapen

När de två gärningsmännen klev in i restaurangen på Vårväderstorget med automatvapen, då sköt de inte bara mot eventuella fiender. De sköt mot alla. En av de dödade var 20-årige Petar Petrovic som bara var där för att köpa hämtmat. Han var egentligen redan på väg därifrån, väntade bara på sin kompis som var på toaletten.

På presskonferensen konstaterade regionchefen Klas Friberg på polisen i Västra Götaland att dådet var kallt och helt utan känslor för medmänniskor. Två män sköts ihjäl, en ung man har livshotande skador, ytterligare tre är allvarligt skadade, totalt vårdas åtta personer på sjukhus.

Oskyldiga drabbas

Det spekuleras i kopplingar till trippelmordet i Uddevalla nyligen där en ung kvinna dödades bara för att hon bevittnat de andra morden.

– Vi har sett den här utvecklingen en längre tid, våldet eskalerar, konstaterar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki. Oskyldiga drabbas.

Det är givetvis viktigt att skyldiga gärningsmän grips, åtalas och döms. De måste hållas personligen ansvariga, gängkriminalitet kan aldrig avfärdas som någon diffus, svart sida av samhället där andra lagar gäller.

Stoppa rekryteringen

Tillgången på vapen måste stoppas. Tullen och Kustbevakningen behöver ökade resurser för att kunna kraftsamla mot vapensmugglingen.

Slutligen - och alltid - handlar det om att stoppa nyrekryteringen till brottslig verksamhet. Det gäller såväl värvningen till kriminella gäng som rekryteringen till internationell terror i IS. Det uppstår alltid en hätsk debatt varje gång vi skriver om behovet av fritidsgårdar. Men när trångboddheten är stor och ekonomin dålig behöver unga människor andra alternativ än kriminalitet.

Ett starkt och säkert samhälle håller ihop mot brottslighet och fångar in dem som hamnat på glid innan det är för sent.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM