ÅSIKT

Priset för en billig filé är obotlig sjuka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT
Fläskköttet kan få ett dyrt pris.
LEDARE

Fläsket du köper i kväll kanske har sjukhussjukan MRSA.

Åtminstone om köttet är danskt eller tyskt.

Det är Dagens Nyheter som tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, granskat danskt och tyskt fläsk som säljs i svenska köttdiskar.

Fyra av 20 danska paket med fläskkött innehöll den resistenta MRSA-bakterien och ett av 20 tyska paket innehöll samma bakterie.

Det går inte att dra några statistiska slutsatser av resultatet, men bakterierna fanns i kotletter, karréer, filéer. Det fanns i kött som köpts i olika butik, det fanns i kött från olika slakterier. Och det är nog oroande.

Ett av de största hoten

I många länder – däribland Danmark – utfodras grisar med antibiotika för att de ska växa bättre. Så utvecklar djuren resistens mot olika sjukdomar och MRSA gör inte grisar sjuka. Men bakterierna finns i köttet vi köper, steker och äter.

Är det då ett problem?

Ja, eftersom de resistenta bakterierna som tidigare bara fanns på vårdinrättningar nu finns på allt fler ställen i samhället.

– Om resistenta bakterier finns överallt omkring oss ökar risken för att vi ska påverkas av dem, enligt SVA:s

veterinär med antibiotikaansvar, Björn Bengtsson.

Världshälsoorganisationen WHO rankar den snabba utvecklingen av antibiotikaresistens som ett av de

största hoten mot människors hälsa.

Måste rannsaka oss själva

SVA efterlyser i DN en plan för hur man ska hålla MRSA borta från svenska grisgårdar. Där har politikerna förstås ett stort ansvar, både nationellt och på EU-nivå, för att ta fram strategier för hur man kommer åt antibiotikamissbruket. Då är det bekymmersamt att man i Sverige har nedprioriterat jordbruks- och folkhälsopolitiken och lagt det i andra, redan tunga, ministerportföljer.

Men vi måste också rannsaka oss själva. Om vi fortsätter att konsumera fläsk som dussinvara så förutsätts en storskalig industriell produktion.

Det är nämligen därför man började pumpa grisarna fulla med antibiotika från början.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM