ÅSIKT

Rysslands kamp blir allt svårare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: I går samlades 70 000 människor på den ryska huvudstadens gator med blommor och plakat, för att hedra Nemtsovs minne.
LEDARE

”Svaret på frågan ”Vad betyder putinism?” är tydligt. Det innebär korruption, censur, råvaruberoende, social ojämlikhet och avfolkning av landet. ”Avputinisering” är Rysslands enda väg ur denna återvändsgränd.”

Så skrev Boris Nemtsov i sin rapport ”Tio år med Putin” som kom på svenska för fyra år ­sedan.

I fredags mördades han, på väg hem från en radiointervju, och i går samlades 70 000 människor på den ryska huvudstadens gator med blommor och plakat, för att hedra Nemtsovs minne.

Många är rädda

Ilja Jashin, en av Rysslands allt färre oppositionsledare ­intervjuades på plats av nyhetsbyrån AP:

– Det är terrorism. Det är ett politiskt mord som syftar till att skrämma befolkningen, eller den del av befolkningen som stödde Nemtsov och inte sympatiserar med regeringen. Jag hoppas vi inte blir rädda och att vi orkar fortsätta med det Boris gjorde.

Många har anledning att vara rädda.

I östra Europa bedriver Ryssland angreppskrig mot Ukraina. Landet har redan annekterat Krim. Man kastar lystna blickar mot Baltikum, kränker svenskt och finskt territorium och genomför militärövningar vid sina grannländers gränser. Vladimir Putin har kväst den ­inhemska oppositionen.

Man skulle kunna ta detta för tecken på auktoritär styrka, att Putin håller landet i järngrepp och beter sig hur han vill mot grannar och omvärld.

Förrädare hängs ut

Men det är en bräcklig kuliss. Den ryska ekonomin är ett m­oras, landets infrastruktur faller sönder och rubeln tappar värde.

I förra veckan tömde Ryssland halva sin kriskassa för att täppa till det stora hål som Ukraina-relaterade sanktioner och halverat råoljepris ätit

i statsbudgeten.

Ryssland är ett land i kris, där missnöjet riskerar att bli allt mer synligt och där människor agerar allt mer oberäkneligt.

Aggressionerna mot oppositionella i statskontrollerade ­­tv- och radiokanaler är hårresande, på offentliga platser hängs ­”förrädare” regelmässigt ut med namn och bild.

Enda vägen ut

Det är i ett sådant klimat ­Boris Nemtsov och hans likar blir till fiender som kan och bör röjas ur vägen.

– Jag tror inte den amerikanska presidenten eller kongressen kommer att upprätta ­demokrati i vårt land. Det är vårt ­ansvar, sa Nemtsov när han intervjuades av tidskriften ­Foreign Policy om varför han stödde sanktionerna mot Ryssland.

Han hade rätt, men det är en kamp som riskerar bli svårare nu.

Omvärldens stöd till de ­miljoner ryssar som vill leva i frihet kommer att behövas.

”Avputinisering” är fortfarande Rysslands enda väg ur sin återvändsgränd.

ARTIKELN HANDLAR OM