Mejla

Anders Lindberg

Dags för krafttag mot nyfascismen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson log under Sverigedemokraternas valvaka i natt.
Jimmie Åkesson log under Sverigedemokraternas valvaka i natt.

I går gick nazister till anfall mot vallokaler och ett rasistiskt parti blev tredje störst i riksdagen.

Sverigedemokraterna vann hela 12,9 procent av väljarna.

Det demokratiska och anständiga ­Sverige måste säga stopp nu. Att bekämpa fascismen bör bli en av den kommande mandatperiodens allra viktigaste ­frågor.

Här har alla ett ansvar. Om vi ser till historien vet vi att det går att bekämpa både fascismen och fascismens orsaker. Det är dags för en demokratisk kraftsamling.

Kompromisser inte möjliga

För Stefan Löfven (S) handlar det om att bedriva en politik som motverkar ­ökade klyftor och inte ställer människor utanför samhället. Trygga människor röstar inte på rasister. Det handlar om klassisk socialdemokratisk politik för fler jobb och ökad sammanhållning.

För Sveriges liberaler handlar det om att sluta relativisera högerextremismen. Om att ta lärdom från liberala storheter som Torgny Segerstedt och Herbert Tingsten i försvaret av demokratin. ­Några kompromisser med antidemokrater är inte möjliga.

För Moderaterna gäller det att hålla den brandgata som Fredrik Reinfeldt (M) dragit upp mot SD. Varje gång fascistiska partier har fått verklig makt, från 1930-talets nazister till Fremskrittspartiet i dagens Norge, har det skett genom samarbete med konservativa partier.

Viktig eftervalsdebatt

Var tredje SD-väljare kom enligt SVT:s vallokalsundersökning från Moderaterna. Redan har retoriken om att ”vi måste prata mer om invandring” börjat höras inom borgerligheten.

Det vore förödande om svensk höger rör sig i riktning mot den danska och norska och mjukar upp synen på sam­arbete med Sverigedemokraterna.

Hur Moderaterna - rejält stukade efter gårdagens val - hanterar sin eftervals­debatt blir därför extremt viktigt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN