ÅSIKT

Vi måste försvara oss mot skräcken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Politisk extremism och terrorgrupper uppkommer inte i ett vakum

Foto: THIBAULT CAMUS
VI ÄR INTE RÄDDA Tusentals människorsamlades i veckan i Paris för att visa sitt stöd för de tolv människor som dödades vid terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Rädslans strategi är inte ny.

Från antiken berättas om romaren Gaius Mucius som år 508 före Kristus fick i uppdrag att mörda Pesenna, kung över etruskerna.

Han misslyckades men förklarade stolt ”Romanus sum”, jag är romare.

Sen la han inför kungens ögon sin högra hand på elden tills den förkolnades. Ville etruskerna verkligen möta sådana soldater?

Kungen gav upp kriget.

Hänsynslöshet

Likheten med terrorsekten Islamiska staten, IS, är slående. Hänsynslöshet och offervilja skrämmer. Med en liten styrka erövrade de i somras jättestaden Mosul. Den irakiska armén, med tusentals soldater och modern utrustning, flydde hellre än slogs.

Därför är fruktan i sig terroristernas vän – och vår fiende.

När utrikesminister Margot Wallström idag inledde Folk och Försvars rikskonferens i Sälen var terrorism ett självklart ämne. Men det finns inga enkla lösningar, varken i Europa eller i Irak.

Terrordåden i Paris

De som angrep tidningen Charlie Hebdo och kosherbutiken i Paris var inte galna utan ideologiskt övertygade.

Varje dag används samma metoder mot vanliga civila i länder som Afghanistan, Pakistan, Syrien, Somalia, Irak, Jemen och Nigeria. Bland annat.

Vårt öppna samhälle är sårbart men vi är långt ifrån försvarslösa. 

Vi har inget att frukta än fruktan i sig, sa Franklin D. Roosevelt i sitt installationstal som amerikansk president.

Det är inte helt sant, den terror vi såg i Paris ger goda skäl att vara rädd, men det ligger en hel del i det.

Vågade inte

Antikens etrusker hade kanske kunnat besegra det unga Rom och ändrat historiens gång. Terrorsekten Islamiska staten hade aldrig tagit över stora delar av Irak om inte den irakiska armen lagt benen på ryggen.

Men de vågade inte slåss.

Väldigt lite talar för att attacken mot Charlie Hebdo är kulmen på våldet. Snarare är det ett ytterligare steg mot eskalering.

Idag kom nyheten att USA:s signalspaning fångat upp kommunikation mellan IS-ledare som tyder på att attacken i Paris är startskottet för fler terrordåd i Europas huvudstäder.

Vi vet inte om detta är sant.

Eller när.

Sverige till Irak

Islamiska staten och al-Qaida är i första hand militära problem. Europas säkerhetstjänster kan förebygga och förhindra terrordåd här men ytterst måste dessa grupper bekämpas militärt på plats i sina basområden.

Ju längre IS kan fortsätta att bygga upp sin militära förmåga i Irak och Syrien desto farligare kommer gruppen att bli även för övriga världen.

I sitt anförande sa Margot Wallström att Sverige kommer att skicka militär personal till Irak för att utbilda förband som strider mot IS. Konkret handlar det om att hjälpa kurdiska Peshmergastyrkor i landets norra delar.

Insatsen ska ske under tysk ledning och tillsammans med Finland.

Intressant strategi

Att hjälpa till med utbildning åt de kurdiska styrkorna är en intressant strategi. Sverige bidrar inte med stridande trupp.

Men på samma sätt som man måste bekämpa både brott och brottens orsaker så kan man inte stoppa terrorismen utan att samtidigt lösa vad som ligger under den.

Politisk extremism och terrorgrupper uppkommer inte i ett vakum.

De kräver sitt sällskap.

Det internationella samfundet måste bli bättre på att stoppa tillflödet av pengar och nya stridande till terroristerna. Väst måste sätta stenhård press på Turkiet att ta större ansvar i det arbetet. Men även Sverige måste göra mer för att hindra rekryteringen från vårt land.

Säkerhet och utveckling

Margot Wallström betonade i sitt anförande att säkerhet och utveckling hänger samman. Det måste också gälla i bekämpningen av terrorism.

Fattigdom, arbetslöshet och underutveckling är ingen bra grund för stabila samhällen. Att ge humanitär hjälp och stöd till återuppbyggnad, att bidra till jämställdhet och bättre hälsa ger ökad säkerhet och mindre lidande.

Idag manifesterar över en miljon människor på Paris gator för att hedra terrorns offer. Från Sverige deltar statsminister Stefan Löfven.

Det är Europas gemensamma budskap till terroristerna.

Ni skrämmer inte oss.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM