ÅSIKT

Terroristerna får inte vinna

avIngvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Ett fegt och ovärdigt terrorattentat, riktat mot det fria ordet”

Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
TILL PENNANS FÖRSVAR Människor i hela Europa håller manifestationer till stöd för Charlie Hebdos offer.

Provokation är den franska satirtidningen Charlie Hebdos hemmaplan. Tidningens karikatyrer är skoningslösa och ­respektlösa, inte minst i kritiken av ­religiös dogmatism och intolerans. Det har retat människor tidigare. Bra satir fungerar på det sättet.

I går stormade tre beväpnade attentatsmän in på tidningens redaktion i Paris mitt under redaktionens veckomöte. Tolv människor dödades, bland dem tidningens chefredaktör, flera framstående tecknare och två poliser. Attentatsmännen ska ha skrikit ”vi har hämnats profeten” och ”Gud är större”. Vittnen berättar att attentatsmännen pratat felfri franska och att de sagt sig ­representera al-Qaida.

Fördömanden från hela världen

Oavsett på vems uppdrag attentatsmännen agerat, vilka de är eller vilken ­organisation de eventuellt tillhör är ­gårdagens massaker ett fruktansvärt ­angrepp på yttrandefriheten. Ett fegt och ovärdigt terrorattentat, riktat mot det fria ordet.

I går fördömdes det av ledare från ­hela världen.

I Syrien har terrororganisationen IS systematiskt gjort morden på journalister till en del av sin krigföring. Tidningar som publicerat ”Muhammedkarika­tyrer” har gång på gång hotats och det är bara drygt fyra år sedan ett attentat mot den danska tidningen Jyllands-Posten stoppades i sista stund.

Muslimer riskerar bli offer

En liten grupp islamistiska extremister ser medier och det fria ordet som legi­tima mål i deras kamp för sina åsikter. För många fler muslimer är rätten att yttra sig något att försvara och kämpa för. Det visade sig inte minst under den arabiska våren.

Mord och terrorism har inte mer med islam att göra än det har med kristendom, judendom eller hinduism. Men det hindrar inte att alla muslimer riskerar att drabbas om en liten grupp terrorister tar sig rätten att skapa sin bild av en världsreligion. Därför finns också risken att muslimer runt om i Europa blir offer för gårdagens attentat.

Den franska polisen hävdade i går kväll att de tre mördarna från Charlie Hebdos redaktion identifierats. Enligt vissa uppgifter har tre, misstänkta för inblandning i dådet, också kunnat gripas.

Terror­attacken kan inte göras ogjord, men om de skyldiga kan ställas till svars är det trots allt en slags seger för det ­civiliserade samhället.

Handlar om yttrandefriheten

Samtidigt måste Frankrike, och hela Europa, stå upp för precis de värden ­terroristerna vill slå mot. Det handlar om yttrandefriheten, också för den som använder karikatyren och satiren för att klä av sin meningsmotståndare.

Men det handlar också om att i vidaste mening försvara människors lika ­värde, rimliga sociala villkor och allas rätt att utöva sin religion.

Annars är det trots allt terroristerna som vinner. Och det får inte hända.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris

Frankrike