Mejla

Daniel Swedin

Våga ta strid, Stefan Löfven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

inte ända fram Stefan Löfven borde ha höjt rösten mot främlingsfientlighet i sitt sommartal.
inte ända fram Stefan Löfven borde ha höjt rösten mot främlingsfientlighet i sitt sommartal.

LEDARE

27 augusti 2012. Löfvens sommartal

Det handlar om jobb och arbetslöshet när Stefan Löfven håller sitt första sommartal från en provisoriskt byggd scen i Vasaparken i centrala Stockholm.

– Vi ska tillbaka till full sysselsättning, dundrar den stockholmsfödde ångermanlän­ningen.

Vägen dit, låter Löfven förstå, går genom utbildning, forskning, innovationer och samarbeten mellan näringsliv, fack och företroendevalda. ”Politiken gör tanken möjlig”, enligt ­S-ledaren.

Socialdemokraterna ska åter till en position som den modernistiska, nyfikna och framstegsoptimistiska kraften i svensk politik.

Moderaterna är inte dumma och försöker möta utmaningen. Under sommaren har Fredrik Reinfeldt pratat infrastruktur och utbildningssatsningar, utan att precisera närmare vad det kan röra sig om.

Löfven lanserade dock ett skarpt förslag ur den kommande S-budgeten: Företag ska ­bara behöva betala sjuklön i en vecka om en anställd sjukskrivs. I stället ska staten ta ansvar genom sjukförsäkringen.

Våga anställa fler

Frågan har, i lite olika utföranden, drivits av Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Förhoppningsvis kan det leda till att fler små och medelstora ­företag vågar anställa. Men om förändringen ska vara trovärdig måste Socialdemokraterna också våga ta strid för en förbättrad sjukförsäkring.

Fördelningsfrågor och jämställdhet låter Löfven bli att prata om. Ett partis politik är förvisso större än de tal dess ­ledare håller, och vilka som blir de verkligt tunga utgifts­posterna i höstbudgeten vet vi inte.

Men vissa frågor får en social­demokrat bara inte missa att prata om.

Under de senaste dagarna har det hänt en hel del saker som färgar det politiska samtalet. ­I fredags föll domen mot terroristen och massmördaren ­Anders Behring Breivik. Under helgen har företrädare för ­Sverigedemokraterna pratat om att alla invandrare i landet bör trakasseras och att praktiserande muslimer ska utvisas. Moderaternas ansvarige för kommunikation i sociala ­medier avslutade sin lördag med att kalla socialdemokraten Nalin Pekgul för ”klappturk”.

Svara upp mot rasismen

Främlingsfientligheten finns där ute och arbetarrörelsen är traditionellt en av de mest ­pålitliga krafterna för att möta utmaningen från det reak­tionära mörkret.

Det är synd att Stefan Löfven inte tog chansen att visa det ­i går.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin