ÅSIKT

Fyra frågor för Julian Assange

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Han satt fast i en bilkö.

Det är förklaringen till varför Julian Assange inte var närvarande när hans utvisningsdom lästes upp i brittiska Högsta domstolen i går. Det verkar som det mesta går ­honom emot och frågan är vad som är värst för Julian Assange?

● Sexanklagelserna

I augusti 2010 kom den mytomspunne Wikileaksgrundaren till Stockholm för att tala om krigets offer. Då stod han i centrum för allas uppmärksamhet, han mötte kvinnor och två av dem hade han sex med. Vad som hände i de olika sovrummen vet vi inte. Men kvinnorna anklagar honom för våldtäkt, sexuellt ofredande samt olaga tvång.

Julian Assange erkänner sexet, men ­förnekar brottsanklagelserna.

● Utvisningen

I slutet av augusti 2010 polisanmäls han för sexbrotten. Han förhörs inte då, men efter mycket velande beslutar svenska åklagaren att han ska häktas

i sin frånvaro och man går ut med en ­internationell efterlysning. I december 2010 grips Julian Assange i London. Han vill inte förhöras i Sverige utan överklagar utlämningen ända upp i Högsta domstolen.

I går beslutade den att han ska utlämnas. Assange spjärnar emot och får två ­veckors respit för att gå igenom domen.

● Läckorna

Inte sedan diplomatrapporterna som släpptes vid årsskiftet 2010–2011 har ­Wikileaks kommit med några nya stora avslöjanden. På sajten ligger bara en vädjan om pengar. Nu vet vi också att en av de misstänkta läckorna fick betala ett högt pris. 23-årige Bradley Manning riskerar livstid när han ställs inför krigsrätt, misstänkt för att ha läckt hemligt material till Julian Assange.

● Amerikahotet

Julian Assange är livrädd för att bli utlämnad till USA. Han befarar livstids fängelse för de läckta försvarsdokumenten. Det är därför han inte vill till Sverige, han tror att svenskarna ska skicka honom vidare till USA. Frågan är bara på vilka grunder Sverige skulle ­utlämna honom dit?

Kanske blåser Julian Assange bara upp sitt eget ego. Stärker bilden av en jagad man.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM