Odells dynga träffar fläkten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det är en politisk variant ­ av ’den brända ­ jordens taktik’”

UPPTAGEN MED HATBLOGG Kristdemokraternas interna falangstrid verkar aldrig ta slut. I går avslöjades att även Mats Odell varit upptagen med dolkstötar i form av den anonyma hatbloggen avgahagglund.nu.
UPPTAGEN MED HATBLOGG Kristdemokraternas interna falangstrid verkar aldrig ta slut. I går avslöjades att även Mats Odell varit upptagen med dolkstötar i form av den anonyma hatbloggen avgahagglund.nu.

Partiledarstriden i Kristdemokraterna går nu in på upploppet med drygt två veckor kvar till det avgörande rikstinget.

Det mesta tyder på att Göran Hägglund vinner och att Mats Odell blir utkastad ur partiledningen. Men vad som helst verkar kunna hända när falangerna släppt alla hämningar i kampen om makten.

Kristdemokraterna ser sig dessutom som lite finare än alla andra, som ett parti­ för etik och moral. För goda värden. Därför drabbas de skoningslöst när den interna­ dyngan nu träffar fläkten.

Ramlar från sina höga hästar

För några dagar sedan avslöjades att Göran Hägglunds stabschef skrivit anonyma­ kommentarer på nätet om bland andra Hägglunds motståndare. Under namnet ”Ove Tove” skrev han exempelvis att riksdagsledamoten Annelie Enochson gick över lik för att få som hon ville.

Ingen ifrågasatte väl egentligen sanningshalten i detta, men Enochson blev arg och Mats Odell-falangen klättrade snabbt upp på höga moraliska hästar.

I går ramlade de ner med dunder och brak när Aftonbladet kunde avslöja att de själva haft en anonym hatblogg mot Göran­ Hägglund med namnet avga­hagglund.nu.

Livets Ord i bakgrunden

Mot bakgrund av detta blev deras stora­ moraliska upprördhet över några anonyma nätkommentarer från ”Ove Tove” ganska festlig.

Dessutom kunde bloggen spåras till inga mindre än församlingen Livets Ord i Uppsala. Livets Ord är själva kraft­centrum i den kristna höger som stödjer Mats Odells kandidatur. Dessutom styr de Kristdemokraternas Uppsaladistrikt som nominerat Odell.

Ledande Hägglundkritiker, som riksdagsledamoten Mikael Oscarsson och kommunalrådet Ebba Busch, kommer från Livets Ord. Församlingen finansierade även de lyckade personvalskampanjerna för riksdagsledamöterna Annelie Enochson och Roland Utbult. Båda är engagerade­ i att avsätta Hägglund.

Bråk sedan ungdomsförbundet

Det finns ingen anledning att vara naiv. Negativa kampanjer pågår och inbördes strider är alltid de värsta. Det har vi sett i många partier.

Men i Kristdemokraterna verkar det aldrig ta slut. Många i den interna oppositionen har dessutom bråkat och intrigerat­ ända sedan tiden i ungdomsförbundet. De kommer inte sluta sabotera för partiledningen bara för att de förlorar en gång till.

Det är en politisk variant av ”den brända jordens taktik”. Om inte de får makten i Kristdemokraterna, ska ingen annan heller ha den.

Frågan är därför om inte den ordförande­strid vi nu bevittnar blir spiken­ i den kristdemokratiska kistan oavsett vem som vinner.

För ärligt talat, vem vill rösta på ett parti­ som är fullt upptagna med att begå självmord?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.