Mejla

Katrine Marçal

Därför har han ett enkelt jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Rättvist eller orättvist, det blir fel nästan hela tiden. Svenska folket kan knappt minnas Håkan Juholt utan minst en fot i klaveret.”

Bekvämt liv Fredrik Reinfeldt har ett lätt jobb som statsminister – tack vare att Håkan Juholt trampar i klaveret gång på gång.
Foto: Björn Lindahl
Bekvämt liv Fredrik Reinfeldt har ett lätt jobb som statsminister – tack vare att Håkan Juholt trampar i klaveret gång på gång.

Statsministern skrattar hela vägen till jobbet. Trots nya höga arbetslöshetssiffror.

Trots att hans alliansbygge skakar i takt med att Kristdemokraterna går bort sig i underlivsfrågor.

Trots en explosion av unga förtids­pensionärer.

Trots att tillstånd för att driva skola krängs till högstbjudande på Blocket.

Trots att hans fru har sålt en vård­central för 700 000 kronor som köparna (ett gäng läkare med goda kontakter inom Moderaterna) glatt sålde vidare för 20 miljoner kronor.

Trots att han inte har någon aning om vad han ska driva för politik – än mindre hur han ska få igenom den i riksdagen.

Ständiga misstag av Juholt

Men när Fredrik Reinfeldt i dag ställer sig i talarstolen i riksdagens partiledardebatt är det som en statsminister som aldrig har haft det så lätt.

Ingen kan ifrågasätta Håkan Juholts uppriktiga tro på svensk ­socialdemokrati och försök att göra sitt allra bästa på det finaste uppdrag en socialdemokrat kan få. Men rättvist eller orättvist, det blir fel nästan hela tiden. Svenska folket kan knappt minnas honom utan minst en fot i klaveret. Varje utspel möts av frågan vad det innehåller för sakfel.

Samtidigt råder stor politisk och strategisk förvirring. Det har svajat på områden där det inte får svaja. Som frågan om tillfälligt medborgarskap och gällande hur man ser på a-kassan och den svenska modellen.

Till detta kommer en fullständig intern härdsmälta. Alla pratar bakom ryggen på varandra. De vuxna har gått hem och kvar finns bara paranoida försmådda barn med direkttillgång till politiska journalister.

I sin värsta kris i modern tid, med lägre stöd än någonsin, måste socialdemokratin komma ihåg att den är större än sina falanger och ratade småpåvar. Det har alltid funnits starka intressen inom partiet, men det har också alltid funnits ledare som har rest sig över dem.

Det måste Håkan Juholt nu göra. Vad det kommer att innebära kan bara han svara på.

Respekten måste återfås

Håkan Juholt måste fundera på varför partiet har hamnat där det har hamnat och huruvida han förmår att vända trenden. Han måste förstå hur socialdemokraterna uppfattas ute bland vanliga väljare – och inte bara bland redan frälsta. Det viktiga är att man lyckas återupprätta respekten för svensk socialdemokrati – även ­utanför Folkets hus B-sal på mötet med de kvarvarande 35 aktivisterna.

Det är först då socialdemokratin kommer att kunna utmana Fredrik Reinfeldt.

Och göra skillnad för alla de människor som tror att Sverige kan bättre än såhär. 

Av: Katrine Marçal

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN