Mejla

Eva Franchell

Allt som hände under S-krisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Besegrade cancer – måste flytta 12-åriga Emilie Lörhammer har besegrat cancern men måste fortfarande få vård. Vårdbidraget räcker inte och nu bor de i en sommarstuga.
Besegrade cancer – måste flytta 12-åriga Emilie Lörhammer har besegrat cancern men måste fortfarande få vård. Vårdbidraget räcker inte och nu bor de i en sommarstuga.

LEDARE

Nej, resten av Sverige stod inte stilla.

Utanför Socialdemokraternas partihögkvarter har livet fortsatt precis som vanligt. Till alla er som drunknade i rapporteringen om Socialdemokraterna har vi gjort en skakande sammanfattning av vad som också hände under krisen.

Det är bra att Socialdemokraterna fått en ny partiledare. Det är många som behöver honom.

Äldreboenden i konkurs

Fredagen den 20 januari gick två äldreboenden i Stockholm i konkurs. All personal har sagts upp och kvar blir de gamla, sjuka och dementa. I Moderaternas Stockholm är det bara riskkapitalbolagen som kan driva vårdbolag på stadens snåla bidrag.

Äldreminister Maria Larsson har drivit igenom Lagen om valfrihet (LOV), men forskare varnar för en överetablering som kan slå ut de bolag som investerar för mycket i de gamla.

Förlorar sitt hem

Måndagen den 23 januari handlade om 12-åriga Emilie Lörhammer som besegrat cancern. Hon behöver fortfarande vård, men hennes mamma får bara 6 000 kronor i månaden i vårdbidrag.

Mamman söker socialbidrag, men får inget eftersom familjen äger en bostad. Emilie och hennes mamma bor numera i en sommarstuga utan rinnande vatten. Lägenheten är till salu. 

Nya Caremaskandaler

Onsdagen den 25 januari avslöjas att undersköterskan Agneta Johansson fått sparken från Caremas äldreboende Kvarngården i Vetlanda. Orsaken var att hon skrivit en kritisk rapport till Arbetsmiljöverket.

I rapporten tog hon upp den underbemanning som gjorde att de gamla varken fick social stimulans eller utevistelse.

Samma dag startar Carema en utredning sedan en vikarie på äldreboendet Linnégården i Stockholm bundit fast en äldre man i sängen. Vikarien som var ansvarig för 15 psykiskt sjuka hade ingen vårdutbildning.

Filippas kalla fötter

Torsdagen den 26 januari skjuter ledningen för Stockholms läns landsting upp upphandlingen av S:t Görans sjukhus. I höstas lämnade vårdbolagen in sina anbud, billigaste anbudet skulle vinna. Vårdkvalitén var underordnad.

Men efter alla skandaler får sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt kalla fötter. I bästa fall skärper hon kvalitetskraven.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell