ÅSIKT

När börjar väljarjakten?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Gårdagens SCB-mätning bekräftar bilden av en regering i fritt fall. Småpartierna ligger relativt stilla, men moderaterna fortsätter tappa väljare och landar på 22,6 procent.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet skulle enligt SCB få egen majoritet. Det liknar äldre tiders valresultat, med den skillnaden att borgerligheten ligger ännu sämre till eftersom miljöpartiet numera definierar sig som ett mitten-vänsteralternativ.

Väljarna gillar inte alliansregeringen. Väljarna vill ha en mer rättvis politik. Så enkelt är det. Reinfeldt hävdar envist att man bara genomfört de förslag man gick till val på, men det spelar inte någon roll eftersom de som röstade på honom inte uppfattar det på samma sätt.

Som alltid måste opinionsundersökningar tas med en nypa salt. Det är tre år kvar till nästa val. Om socialdemokratin tror att det går att luta sig tillbaka och invänta segern begår man ett misstag.

De nya moderaternas främsta syfte är väljarjakt. Ingen politisk ståndpunkt kommer att vara helig när valrörelsen närmar sig.

Samtidigt är det en gåta att vänsterpartiet och miljöpartiet inte lyfter, trots att just deras frågor – rättvisan och klimatet/miljön – just nu befinner sig i debattens centrum.