ÅSIKT

En tusenlapp från Fredrik Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det är hett inne i aktersalongen på m/s Riddarfjärden. Skärgårdsbåten styr från Stockholm mot Vaxholm där Fredrik Reinfeldt ska sommartala. Statsministern står inne i den mahogny- och mässingsklädda salongen och fläktar sig med jobbskatteavdrag två.

Snart, snart kan den utlovade tusenlappen i sänkt skatt vara verklighet även för låginkomsttagare, säger han. Det är i alla fall högsta prioritet inför höstens budgetförhandlingar.

Finansieringen? Ja, alla reformer måste vara ansvarsfullt finansierade. Det andra jobbskatteavdraget ska tillsammans med åtstramningar i socialförsäkringarna öka arbetskraftsutbudet.

Någon andra karensdag får vi se om det blir. Det är osäkert om en extra karensdag verkligen bidrar till att öka arbetskraftsutbudet, säger statsministern och tar stöd i vetenskapen. Att det skulle orsaka en folkstorm som regeringen inte har råd med, efter veckans avslöjande om nya stentuffa regler i sjukförsäkringen, är nog en lika giltig förklaring. Men det säger Fredrik Reinfeldt inte. I stället slår han fast att ”statsministern alltid är överens med finansministern”.

– Ska vi sms:a det till Anders Borg? viskar statssekreterare Ulrika Schenström.

I Vaxholm svettas statsministerns mest hängivna anhängare. Här, där han lanserade den borgerliga alliansen i sitt första sommartal 2004, gjorde de nya moderaterna sitt allra bästa val.

På kajen i Stockholm var en moderat partiaktivist från en av stans södra förorter orolig inför talet.

– Bara han inte pratar om skattesänkningar. Sånt där måste man smyga igenom, annars tänker folk bara att det kommer bli försämringar, sa förortsmoderaten.

Han blir inte bönhörd. Fredrik Reinfeldts tal i Vaxholm består av 10 minuter klimathot, 25 minuter offentliganställda kvinnor och 10 minuter skattesänkningar. Sänkta skatter och angrepp på Mona Sahlin applåderas mest.

Publiken i Vaxholm har nog störst nytta av slopad förmögenhets- och fastighetsskatt. Men nu är det låginkomsttagarnas tur. Fredrik Reinfeldt har nämligen rest och lyssnat. Under våren gjorde han nio resor i Sverige för att lyssna på de lågavlönade kvinnorna i omsorgen. Talet blir en hyllning till dem och till det arbete de utför. Statsministern förstår Kommunals medlemmar och deras problem: stress, låga löner och liten frihet. Hans lösning är sänkta skatter.

– En tusenlapp extra skulle betyda allt, säger de. Och då menar de ofta innan skatt!

Alla på torget i Vaxholm applåderar. Att skattesänkningarna sker till priset av en raserad välfärd är det nog få av dem som bryr sig om. Det är ju ändå de välbeställda Vaxholmsborna som tjänat mest på Reinfeldts politik.

avZendry Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM