Ledare

Centerns klassresa

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lämnar över facklan Maud Olofsson påbörjade den omvandling av Centerpartiet till ett mer stadsorienterat parti som Annie Lööf förväntas fortsätta.
Lämnar över facklan Maud Olofsson påbörjade den omvandling av Centerpartiet till ett mer stadsorienterat parti som Annie Lööf förväntas fortsätta.

LEDARE

23 SEPTEMBER 2011. Centerstämman

Från badtunnan i Högfors till 2 300 kvadratmeter upplevelsebad i fashionabla Åre.

Centerpartiet har onekligen gjort en klassresa. I dag får partiet också en helt ny sorts ordförande när Annie Lööf väljs av stämman på Holiday Club i Åre.

Centerpartiet var bonde­förbundet som bildades för att försvara landsbygdens intressen mot den hotande urbani­seringen. Partiet värnade den ensamma människan, individen och hennes överlevnad i naturen.

Ur det kom de hårdnackade männen: Thorbjörn Fälldins envisa kamp mot den moderna kärnkraften, Olof Johanssons nej till en bro över Öresund. Lennart Daléus som till slut lämnade partiet.

Maud tog första steget

Själva klassresan tog fart med Maud Olofsson. För även om hon började i Högfors var det hon som med stor kraft styrde partiet bort från den ensamma farstukvisten. För kärnkraft, motorvägar och mot vindkraftskooperativ. Det gick i en sådan rasande fart att väljarna inte hann med i svängarna. Enbart 6,5 procent av dem röstade på Centern i valet 2010.

Med någon slags centerpartistisk logik fortsätter partiet ändå resan mot det urbana samhällets absoluta centrum. Med Annie Lööf tar Stureplans­centern över ledningen och landsbygden syns nu bara ­genom perspektivfönstren på Holiday Club.

Drog snabba slutsatser

Efter valförlusten förra året var det Annie Lööf som höll i  ­utvärderingen. ”Stureplans­centern har lyckats sätta väljarna i fokus”, skrev hon i våras i samband med eftervalsanalysen. ”I Stockholms stad gör Centerpartiet sitt bästa val på 28 år och vi är större än Socialdemokraterna i Stockholm city.”

Men den slutsatsen drog hon alltså enbart utifrån några extremt borgerliga valkretsar på Östermalm och Norrmalm. Och när Centern gjorde sitt bästa Stockholmsval på 28 år gick de från ett mandat 2006 till tre mandat 2010. Miljöpartiet fick som en jämförelse 16 mandat i stadshuset.

Urbana diskussioner

Det är knappast Centern som är det gröna storstadsalterna­tivet, ändå valde Annie Lööf att lyfta fram Stureplan som ex­empel på lyckad Centerpolitik.

Stureplanscentern är också en organiserad avdelning inom partiet som backade upp Annie Lööfs kandidatur. Avdelningen håller sina möten på krogarna runt Stureplan och debatterar urbana saker som skyskrapor och knark.

Centerpartiet har onekligen gjort en lång resa. Frågan är ­bara om medlemmarna i resten av landet hängt med.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!