Snacka, låna, konsumera...

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

TUNGT BUDGETARBETE Willow Wimbush och Nancy Harris i full färd med att hantera budgeten.

14 FEBRUARI 2011. USA

En och en halv biljoner dollar. En osannolik summa. USA:s beräknade budgetunderskott. Och i dag presenterar Barack Obama sin statsbudget. Inte för att det behöver betyda så mycket.

Det är kongressen och inte Vita huset som bestämmer hur USA ska spendera, beskatta och budgetera. Och kongressen bråkar just nu fortfarande om förra årets budget. Vad Obama ville då – det har de flesta redan glömt.

Astronomiska belopp

Underskottet är i alla fall astronomiskt och Barack Obama tog också till rymdmetaforer i sitt tal till nationen för tre veckor sedan. Att lösa problemen med den amerikanska ekonomin var en utmaning i klass med när John F Kennedy bestämde att man skulle skicka en människa till månen, meddelade president Obama. Problemet är att vilken rymdoperation som helst verkar vara enklare än att höja skatterna i USA.

Obama skissade i sitt tal upp en plan för investeringar i utbildning, infrastruktur och teknologi och det är naturligtvis hoppingivande – USA behöver en långsiktig strategi för tillväxt. Det amerikanska svaret på den ekonomiska krisens första fas var förödande kortsiktigt. Den ohållbara amerikanska konsumtionsfesten skulle fortsätta: man försökte trycka på folk ännu fler hus och bilar för att hålla i gång ekonomin samt sänkte skatterna trots ett redan då hisnande underskott.

Problemet med Obamas nya budskap om långsiktiga investeringar är att han i samma tal också meddelade att han skulle frysa utgifterna på många av just dessa områden – för att få bukt med underskottet. Att göra det som verkligen skulle få effekt på de katastrofala finanserna, att höja skatterna, är nämligen som det heter ”politiskt omöjligt”.

USA utkonkurreras

Samtidigt är USA på god väg att bli utproducerat, utexporterat och utinvesterat av Kina samt de delar av världen som har klarat krisen bättre. Ingen ekonomi kan konkurrera utan välutbildad arbetskraft och modern infrastruktur. USA håller på att tappa sin position internationellt, håller tillbaka miljoner av sina fattiga och planerar alltså att efterlämna ett massivt skuldberg åt framtida generationer. Det är läget efter en generation skattesänkningar. Och inget politiskt parti verkar ta underskottet på allvar.

Det är visserligen inte enkelt. Å ena sidan: om USA inte får bukt med underskottet kan de hamna i en allvarlig skuldkris, å andra sidan: om de börjar dra åt för hårt och för snabbt kan det hota hela den globala återhämtningen. Balansgången är svår. Men att snacka, konsumera, låna och snacka lite till – det är kanske den farligaste strategin av alla.