Ledare

Juholt måste lära sig transfrågorna bättre

Av: 

Björn Fridén

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I går utfrågade RFSL Håkan Juholt om en rad hbt-frågor inför en skara besökare på Pridefestivalen i Stockholm. Det självförtroende Juholt gärna uppvisar på andra politikområden fanns inte där. Hans grundvärderingar råder det inget tvivel om, men hans kunskaper är fortfarande inte vattentäta.
 

Han tillät sig, helt riktigt, dundra när det kom till tvångssteriliseringarna i samband med könskorrigering. Den frågan är i allt väsentligt avgjord, förslagen behandlas i riksdagen och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har lämnats utanför den blocköverskridande uppgörelsen.

Men när det kom till att juridiskt byta kön, samt åldersgränsen för det, blev det tydligt att Juholt fortfarande är en nyvald partiledare. Under sin tid i riksdagen har han huvudsakligen ägnat sig åt försvarspolitik, och inom försvarsmakten har transfrågor aldrig stått särskilt högt på agendan.

Utfrågningen visade att Håkan Juholt förstår att de ofta kniviga frågor som berör transpersoner är viktiga, men det är också tydligt att han inte riktigt greppar dem. Att byte av juridiskt och fysiskt kön inte alltid hänger ihop är ett exempel på detta.
 

Sedan han tillträdde som partiord­förande har han blivit tvungen att sätta sig in i många nya politikområden. Transfrågorna är ännu ett som måste fogas till listan, för det finns mycket att lära sig om kunskapsnivån ska matcha ambitionerna.

Juholt och den partiledning han utsett har viljan. Det finns en enorm kompetens om transfrågor inom arbetarrörelsen. ­Inte minst inom hbt-sossarnas organisation finns stor kunskap.

Juholt och hans stab gör klokt i att dra nytta av detta.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!