ÅSIKT

Svensk sjukvård är drömmen i Amerika

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Alexandria Ocasio-Cortez
LEDARE

Rullar en blå våg över USA? Det hoppas Demokraterna, det parti som gjort blå till sin partifärg, inför de val till kongressens bägge kamrar som hålls i natt.

Mellanårsvalet ses ofta som ett tillfälle för amerikanerna att betygsätta den sittande presidenten för de första två åren i Vita huset. Men i år ses valet också som ett betyg för hela Republikanerna som sedan 2016 haft kontroll över statsmaktens tre högsta beslutsfattande organ. Att presidenten dessutom heter Donald Trump gör valet än mer intressant.

Trump – som i snart tre år varit på ständig valrörelse – har förstås hanterat valdagens närmande som han brukar: genom att piska upp hat och så split. Trots god tillväxt och låg arbetslöshet så är det med skräck och kriskänslor som Trump vill se sitt parti vinna.

Hur ska Demokraterna möta det? Genom radikalitet, är ett svar. Fler av Demokraternas kandidater än någonsin beskriver sig som progressiva – kodord för socialdemokrat eller socialliberal. De heter saker som Aftab Pureval, Alexandria Ocasio-Cortez, Kara Eastman, Rashida Tlai och Andy Kim och har visat sig vara duktiga på att samla in pengar, bygga gräsrotsrörelser och har i primärval visat att de kan locka väljare. Det här är också politiker som bygger sitt budskap på ilska och frustration, men också optimism och känslan av att de är en del av en rörelse för mer jämlikhet. Ett av deras viktigaste vallöften är att jobba för ett sjukförsäkringssystem som påminner om det vi har i Skandinavien. Den idén stöttar faktiskt en majoritet av amerikanerna och partiets medlemmar älskar det.

Den det finns förstås en annan bild. För att vinna måste Demokraterna göra inbrott i traditionellt republikanska områden. Och enligt en analys från Brookings Institution så har Demokraterna satsat på moderata kandidater i de valdistrikt där det ser ut som om partiet är på väg att vräka Republikanerna. Prioriteringen är helt enkelt att vinna.

Om det faktiskt är vad som fungerar i ett politiskt allt mer polariserat klimat får vi snart se.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM