Jakten på SD:are leder ingenstans

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

De väljare som lämnat Socialdemokraterna och gått till Sverigedemokraterna är nu förlorade. Hur mycket Stefan Löfven än skärper migrationspolitiken kommer de sannolikt inte att återvända. Den slutsatsen drar tre forskare från institutet för framtidsstudier med sociologiprofessorn Jens Rydgren i spetsen.

En ny opinionsundersökning som publicerats av Arena Essä visar svart på vitt att de gamla S-väljare som tagit steget till SD har stadgat sig, eller blickar mer mot Moderaterna. De tycker invandringen kostar för mycket, men tycker dessutom att den är ett stort hot mot den svenska kulturen.

Kulturkrockar oroar

Det är just mellan dessa två uppfattningar som den underliggande integrationspolitiska striden har utkämpats. På ena sidan står de som vill prata om etablering på arbetsmarknaden och ekonomisk integration – på andra sidan de som i stället vill prata om hur uttryck från andra kulturer, som slöjor eller böneutrop, är en fara för Sveriges identitet.

När slutligen arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i vintras föll för frestelsen att även hon göra politik av ”svenska värderingar” så gick striden förlorad. Därefter har matchen utspelats på SD:s kulturpolitiska planhalva. Där biter bara högerpolitik.

Delegationen för migrationsstudier bekräftar trenden i en ny rapport: svenskarnas oro över invandringen förknippas allt mer med kulturkrockar.

Integrationsutmaningen bekymrar många. Samtidigt har inte politiken lyckats stärka människors trygghet i vardagen tillräckligt, eller vågat tydliggöra hur satsningar på integration är investeringar i Sveriges ekonomi. Då tillåts ytligare frågor om kultur och identitet att vinna kraft. Här har Socialdemokraterna misslyckats.

Det saknas egentligen inte förslag med rätt fokus. Regeringens uppgörelse med arbetsmarknadens parter om etableringsjobb är politik som visar ledarskap. Genom den skulle staten ta ett initialt ansvar för att få nyanlända i arbete och genom det öppna vägar in i samhället. Men den sortens budskap har nu lämnats utanför Socialdemokraternas kommunikation och valstrategi.

Krävs löften om välfärdsreformer

Med största sannolikhet får forskarna rätt. En fortsatt repressiv politisk upptrappning kommer Socialdemokraterna att förlora. I Sifos och Novus majmätningar får partiet endast 25,2 respektive 26,9 procent av väljarstödet.

Löfven måste börja prata om andra frågor nu. Han borde kickstarta valsommaren med löften om välfärdsreformer som stärker folk i vardagslivet, som att inkludera tandvården i sjukvårdens högkostnadsskydd eller införa en sjätte semestervecka. Han kan lova mindre grupper i förskolan eller att ingen ska behöva bli fattigpensionär. Det är ännu inte för sent att få en valrörelse om de verkligt viktiga trygghetsfrågorna.

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM