Mejla

Ingvar Persson

Marita Ulvskog har räddat EU

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Marita Ulvskog har nog haft ett av Europas svåraste uppdrag de senaste månaderna. Som tillförordnad ordförande i EU-parlamentets sysselsättningsutskott är det hon som har lett förhandlingarna om utstationering mellan EU:s olika institutioner.

Det handlar om till exempel om arbetsvillkoren för polska byggnadsarbetare som arbetar i Sverige.

Det är inte bara en fråga där EU-samarbetet griper rakt in i vardagen, utan dessutom ett av unionens allra känsligaste områden.

Vad ska EU vara

På många sätt handlar det om vilkets sort samarbete EU ska vara. En grundlagsfäst rätt för företag och arbetsgivare att utnyttja skillnader mellan länder och människor i den fria konkurrensens namn, eller ett politiskt samarbete för att lyfta livsvillkoren för människorna i EU.

I Sverige har den frågan i drygt tio års tid symboliserats av konflikten vid det lettiska bolaget Lavals skolbygge i Vaxholm 2004 och 2005.

Utstationering handlar om nationella intressen, men också om principiella frågor som fri rörlighet, rättvis konkurrens och likabehandling av människor. Till slut har det kokat ner till ett politiskt spel som hade kunnat sluta nästan precis hur som helst.

För snart två år sedan tvingades regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson mobilisera i stort sett alla resurser för att stoppa EU-kommissionen från att lägga fram ett förslag som skulle ha blivit riktigt, riktigt dåligt. I stället har arbetet riktats in mot principen om likvärdiga villkor för likvärdigt arbete på samma plats, oavsett vad det står i ditt pass.

Nådde kompromiss

Nu har det arbetet burit frukt, under Marita Ulvskogs ledning. EU-kommissionen, det europeiska rådet - alltså EU-ländernas regeringar - och EU parlamentet nådde en kompromiss efter sju långa förhandlingsomgångar.

Det är demonstration av politiskt hantverk i den högre skolan. Att ta sig förbi ideologiska skillnader, skilda partsintressen och försöken att nå nationella fördelar är helt enkelt en prestation.

Ändå handlar det förstås framför allt om arbetsvillkoren i EU. Ingen ska inbilla sig att ett direktiv kommer att lösa alla problem på den gemensamma europeiska arbetsmarknaden. Samvetslösa arbetsgivare kommer alltid att leta kryphål för att dra fördel av människors utsatthet. Och Europa kommer också i fortsättningen att vara fullt av utsatta människor.

Men det nya direktivet ger verktygen att både fackligt och politiskt arbeta för rättvisa villkor, rättvis konkurrens och rättvis behandling av arbetare inom EU.

Det kan faktiskt ha räddat unionen.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

En annan värld är fortfarande möjlig

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Marita Ulvskog

EU

Ylva Johansson