Mejla

Ingvar Persson

Det är verkstan som räknas, Löfven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven.
Magdalena Andersson och Stefan Löfven.

LEDARE

Magdalena Anderssons och Stefan ­Löfvens besked att höstens budget ­kommer att innehålla en skattesänkning för pensionärerna kommer inte precis som någon överraskaning. Förslaget fanns med redan i den budget som de ­borgerliga och Sverigedemokraterna i höstas röstade ner i riksdagen.

Regeringen fullföljer med andra ord bara tidigare löften och planer. Och den här gången ska skattesänkningen också kunna passera omröstningen i riksdagen.

Ett tecken på otålighet

Frågan skulle kunna vara varför ­Andersson och Löfven väljer att presentera skattesänkningen just nu? Överst på dagordningen borde trots allt vårbudgetens förslag stå, och de fastställs först nästa vecka av riksdagen.

Kanske ska utspelet ­tolkas som ett tecken på otålighet. Varken vår­budgetens konkreta ­politik – en stor del löften från valrörelsen som ­äntligen kan börja genomföras – eller partikongressen har fått opinions­siffrorna att stiga.

Bland pensionärerna finns en berättigad vrede över att straffbeskattningen fortsätter. Att det inte blev någon ­skattesänkning i år upplevs som ett

svek. Att regeringen vill visa handlingskraft och peka ut riktningen är inte så konstigt.

Måste återvinna förtroendet

Problemet för Löfven och Andersson är bara att många väljare antagligen har svårt att få grepp om varför den ut­lovade skattesänkningen från i höstas uteblev. Alliansens och Sverigedemokraternas ansvar försvann nästan i stridsdammet. Hälften av väljarna säger att de fortfarande inte förstår resultatet, decemberöverenskommelsen.

Det är kort sagt inte säkert att Löfvens väljare kan se skillnad på förra årets ­löften – som inte infriades – och går­dagen – som ska kunna bli verklighet.

Just nu måste kanske ­Stefan Löfven och Magdalena Andersson koncentrera sig på vad de faktiskt gör, snarare än på vad de vill göra i framtiden.

När det handlar om att återvinna förtroende är det trots allt verkstan och inte snacket som ­räknas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringen

Pension

Ingvar Persson