Mejla

Fredrik Virtanen

 Männen förstår krig,  männen röstar på SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nästan ingenting provocerar män lika mycket som kulturarbetare, särskilt kulturarbetare som diskuterar försvarspolitik. Kulturarbetare ska hålla käften och spela sina löjliga pjäser. Försvarspolitik är för riktiga män. Alltså borgerliga män. Män som vet hur det ”egentligen” ligger till.

Det var sannolikt för att retas som de 31 kulturarbetarna, i en appell mot militär upprustning och Sveriges närmanden till ­Nato (DN debatt 19/4), skrev följande provocerande meningar:

”Våld löser aldrig några ­problem. Det är en av de eviga sanningar som konsten för­medlat i alla tider.”

Ööööööööööööö ha ha ha ha ha! Så fel – ”i sak”! Så naivt! ­Hallå Normandie! Tjenare ­Tjetjenien! Vrålet från ap­berget hördes ända till ­Vladimir Putins pungkulor.

De skriande herrarna bortsåg från meningen precis efter, ”Problemen skjuts bara på framtiden”, eftersom den tankefiguren gjorde allting alldeles för komplicerat för gemene man. De är ju inte naiva, bara primi­tiva. Män utan fantasi och visioner. Män som äter ägg och går på gym och tror att allting måste vara som det alltid varit och som på grund sin privilegierade varmvindsuppväxt inte klarar att identifiera sin kränkma utan reflexmässigt måste mästra och ropa på mamma när något socio­humanistiskt sägs. ”Män förklarar saker för mig” – noga utrett av författaren Rebecca Solnit i en rasande rolig bok med samma namn som, förstås, inte behöver läsas av huvudpersonerna för de vet redan vad som står i boken och de kan dess­utom förklara vad som är inkorrekt med den, även för författaren själv.

Inte bli kränkta nu, igen. Jag ­älskar också männen – ­penisar, varma hjärtan, beskyddet för familjen och för frun som får fattigpension vad det lider. Det är inte det, det är överskattningen, den triviala förutsäg­barheten som kombinerat med den helt igenom överväldigande känslan av unikma, potens och kompetens som doftar så kraftigt av medioker bratwurst. Så stark är känslan av jaget. Så stark. Så ärvd. Inte männens fel nödvändigtvis. Ärvd.

Samma män tjafsade om ­protokoll och etikett för att de ville att utrikesminister Margot Wallström skulle tillåta vapenhandel till den piskande staten Saudiarabien och samma män säger i P1 att ”det är ett hån mot offren för verkliga folkmord att kalla det som händer i Medelhavet för folkmord’” och samma män kommer i parad att falla ut från den ­anständiga borgerligheten och rösta rasistiskt.

Redan i juni går Sverigedemokraterna förbi Moderaterna bland manliga väljare, enligt en framtidsanalys av väljardata hos Aftonbladet/Sverige tycker. Då är 23, 4 procent av männen emot romer, judar, muslimer och ­invandring och ingenting annat eftersom SD är ett omoget ­enfrågeparti.

Bland kvinnor råder omvänt förhållande, som vanligt, men det hjälper oss inte.

Något nytt är nu detta inte. Män som anser att våld löser problem och som avrättar kulturarbetare är en direkt banal del av historien. Händer ännu i Mellanöstern. Händer kanske snart igen här. Nå, nä, vi ska inte överdriva (männen hatar överdrifter, männen känner inte igen en hotbild) – men dra ut linjerna och fundera i små herrgrupper. Kan inte mansplaina tydligare än såhär.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Margot Wallström

Försvarspolitik

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Politik

Fredrik Virtanen