Mejla

Ingvar Persson

En tsarrysk ubåt är ingen politisk kris

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ubåtsfyndet betyder nog ingenting för ­säkerhetssituationen.
Foto: Foto: Wikipedia
Ubåtsfyndet betyder nog ingenting för ­säkerhetssituationen.

Det är klart att det är en nyhet om det är en u-båt företaget Ocean X Team ­hittat. Särskilt om den är rysk, eller i alla fall ­sovjetisk. Och om den dessutom har havererat de senaste åren kommer det att få stora politiska konsekvenser.

Om …

För det är ju det som är problemet med nyheten som i måndags slog ner som en sjunkbomb i svenska medier. Det är alldeles för många om, och kanske dess­utom några men.

De flesta experter tycks nu anse att ­bilderna visar en Catfish. U-båten skulle i så fall vara rysk, drygt 100 år gammal och ha förlist utanför den svenska ostkusten 1916.

På den tiden styrdes Ryssland av ­tsaren och var en av stormakterna i alliansen mot Tyskland och Österrike. Den bolsjevikiska revolutionen var ännu inte påbörjad och Lenin höll sig undan i Schweiz.

Vi får vänta och se

Om – nu är vi där igen – det skulle visa sig stämma är det spännande och kanske till och med militärhistoriskt betydelsefullt. Men ett u-båtsvrak från tsartiden är inget som dagens Ryssland kan hållas ­ansvarigt för och absolut ingenting som kan användas som argument för nya ­beställningar från SAAB:s nystartade ­u-båtsverksamhet.

Vi får helt enkelt vänta och se, alltså precis det försvarsmakten och alla ­experter sagt i intervju efter intervju de senaste dygnen. U-båtsfyndet skulle kunna vara viktigt, men förmodligen ­betyder det absolut ingenting för säkerhetssituationen.

Haft ganska bra på fötterna

Det har funnits tillfällen när den ­svenska militären anklagats för att blåsa upp tecken på främmande undervattensverksamhet, kanske som argument i budgetförhandlingarna. Men de ­senaste dagarnas reaktioner har snarare handlat om att dämpa entusiasmen på landets ­redaktioner.

Och kanske finns där trots allt en ­politisk slutsats att dra redan nu. De gånger militären larmat om u-båtar har de antagligen haft ganska bra på ­fötterna.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.