Nu gillar högern Israels bosättare

Uppdaterad 2016-03-14 | Publicerad 2016-03-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

BJUDER IN En palestinsk bonde protesterar mot att Israel tagit över mark på Västbanken genom att plantera olivträd.

14 mars 2016 Israel/Palestina

Följ ämnen
Israel

Hur skulle reaktionen bli om Hamas ideologer bjöds in till Sveriges riksdag för att diskutera konflikten mellan Israel och Palestina?

Gissningsvis ganska sur. Vilket vore helt rimligt eftersom Hamas är en samling gangstrar, mördare och fanatiker som dödar civila och som rimligen inte har någon plats i ett civiliserat politiskt samtal. De är ett hinder för fred, knappast ett sanningsvittne.

Extremister eldar på

Samma sak gäller den extrema israeliska bosättarrörelsen. Deras övergrepp mot den palestinska civilbefolkningen är en av de viktigaste drivkrafterna i den våldsspiral vi nu ser. Och extremister på båda sidor eldar på. Men den 15 mars har riksdagsledamoten Hanif Bali (M) bjudit in till möte i riksdagen med Itamar Marcus från ”Palestinian Media Watch”. Itamar Marcus är sedan många år en viktig gestalt

i bosättarrörelsen och var tidigare vice ordförande i Central Fund of Israel, en av de viktigaste källorna till finansiering av rörelsens aktiviteter. Palestinian Media Watch är en av frontorganisationerna för bosättarpropaganda.

Mordhotade på nätet

Central Fund of Israel finansierar flera högerextrema organisationer som Im Tirzu och ”Kvinnor för morgondagens Israel”. Im Tirzu orsakade ramaskri förra året när de publicerade en video på Youtube som i princip anklagade fyra namngivna företrädare för människorättsorganisationer för landsförräderi. Uppviglingen fungerade och aktivisterna blev mordhotade på nätet efter att videon publicerats. ”Kvinnor för morgondagens Israel” argumenterar för att palestinierna helt enkelt ska ”transfereras” ut ur Israel till andra länder. En annan organisation som får sina pengar via Central fund of Israel är Honenu, som ger juridiskt stöd till extremister som åtalas för exempelvis terror. Honenu har samlat in pengar till Yitzhak Rabins mördare och de har försvarat medlemmar i Bat Ayin Underground, en terrorgrupp från bosättningen Bat Ayin på Västbanken, som försökte spränga en palestinsk flickskola i Jerusalem 2002. Bland många andra fall.

Under all kritik

Bakgrunden till den pågående propagandaoffensiven från bosättarrörelsen är EU:s krav på ursprungsmärkning av varor från ockuperad mark och tydliga ställningstagande att bosättningarna är olagliga. Att delar av svensk borgerlighet nu tar extremisternas parti är under all kritik.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln