ÅSIKT

Abortmotståndet växer i högerextremismens spår

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Protester På måndagen demonstrerade tusentals människor under parollen Black Monday mot Polens lagförslag om ett totalt abortförbud.
LEDARE

Sociala medier fylldes i går med bilder på svartklädda demonstranter under hashtaggen #BlackMonday. Den svarta färgen symboliserar sorgen över att polska kvinnors rätt att bestämma över den egna kroppen är allvarligt hotad.

Redan i dag har Polen några av Europas strängaste abortlagar. Men nu utreds ett lagförslag om att göra alla aborter olagliga, oavsett om barnets eller kvinnors liv och hälsa är i fara.

Polska kvinnor som söker hjälp för abort utomlands skulle kunna straffas med upp till fem års fängelse om det nya förslaget går igenom.

Bakom den nya hårda abortlagen står ett medborgarinitiativ som har samlat 450 000 namnunderskrifter. Förslaget stöttas också av den nationalkonservativa regeringen och katolska kyrkan.

Polariserat land

Men Polen är ett land med 38 miljoner invånare som blir allt mer polariserat. Den nya abortlagen kommer att möta ett folkligt motstånd. Det visade inte minst de tusentals Black Monday-demonstranter som på måndagen strejkade från skolor och jobb för att protestera på gatorna i mer än 60 polska städer.

Och de var långt ifrån ensamma.

Från Paris, Berlin, Budapest, Bryssel och Stockholm kablades bilder ut på svartklädda demonstranter som visade sin solidaritet med Polens kvinnor.

Sedan partiet Lag och rättvisa (PiS) vann valet i höstas har de genomfört flera kritiserade lagändringar som bland annat berör Polens författningsdomstol. De har även infört en ny medialag som innebär att regeringen har ett direkt inflytande över Public Services radio och tv. Journalister som uppfattats som oppositionella har fått sparken. Public Service har också fått i uppdrag att "stärka publikens patriotiska hållning".

Både EU-parlamentet och USA har hårt kritiserat den polska regeringen och menar att deras agerande utgör ett hot mot demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.

Abortmotståndet vädrar morgonluft

Nu riktar den polska regeringen udden mot kvinnorna.

Tyvärr är det i linje med utvecklingen i andra delar av världen. Där högerextremismen ökar växer även abortmotståndet. I Spanien var högerregeringen på vippen att driva igenom ett abortförbud så sent som för två år sedan. 

Även här vädrar abortmotståndare morgonluft. I Sverigedemokraterna har Sverige fått ett riksdagsparti som vill sänka abortgränsen.

Hos machomän som Putin, Orbán, Trump, Åkesson och Polens president Andrzej Duda står inte kvinnorna högt i kurs.

Det är knappast ett genuint intresse för att minska antalet aborter och oönskade graviditeter som förenar dessa manliga politiker. De vill likrikta oss och stöta bort det som inte passar. Då står kvinnors rätt att bestämma över den egna kroppen i vägen. Därför är kampen för fri abort just nu frontlinjen i försvaret av människovärdet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima