ÅSIKT

När sossarna regerar river de hela staden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LINA SIKSJÖ
Om tio år kommer det mesta att se ut som vanligt igen, men under byggtiden kommer gropen att finnas där och göra livet surt för alla östermalmare.

Nu börjar man känna igen sossarna.

Sedan de tog över Stockholm är det gropar i hela stan. Senaste nytt är att de vill gräva upp stora delar av Stureplan.

”Det blir som skövlingen av Klara”, utbrister tolv kulturpersonligheter i Svenska Dagbladet. ”Vi får en ny riksgrop.”

För den som inte känner till begreppet riksgrop kan jag berätta att vi haft några stycken. För att en grop ska kunna kallas riksgrop måste den vara flera kvarter stor. Den ska störa trafiken under lång tid och göra livet surt även för gångtrafikanter och cyklister.

Den största riksgropen grävdes nog när tunnelbanan mellan Hötorget och Sergels torg skulle byggas. Hela centrala stan var i uppror. Nästa grop grävdes när Klara revs för att bereda plats för diverse storbanker samt en köpgalleria.

När en riksgrop grävs vet man av erfarenhet att den inte blir mycket bättre när gropen täckts igen. Vi fick plattan med sin heroinhandel och så Riksbanken, Sveriges läskigaste hus.

Men Socialdemokraterna har vanan inne. När de kom tillbaka till Stadshuset för två år sedan tog de snabbt fram spadarna.

Turister kan redan i dag besöka Slussen vars utgrävning motsvarar alla krav på en riksgrop. Den är stor och det är helt omöjligt att ta sig förbi den.

Nästa grävjobb kan alltså bli Stureplan, för varför ska överklassen komma undan?

Det är fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority som vill bygga ut Sturegallerian för att få in fler affärer och rulltrappor från tunnelbanan upp till butikerna. Den som läser planhandlingarna förstår att det blir en helt vanlig galleria, mer tillgänglig och sannolikt inte så snobbig som dagens Sturegalleria.

Fasaderna ut mot Stureplan ska bevaras, om tio år kommer det mesta att se ut som vanligt igen. Men under byggtiden kommer gropen att finnas där och göra livet surt för alla östermalmare. Det är klart att kulturpersonligheterna är arga.

De borde vara tacksamma, för i framtiden slipper de ta suven ut till galleriorna i Täby eller Nacka. En jättegalleria vid Stureplan är en ren miljöinvestering för den minskar koldioxidutsläppen från många stora och dyra bilar.

Från början var det tänkt att även Slussen skulle få en jättegalleria, men de planerna har bantats. Hyrorna skulle bli för höga och det kanske är synd det. Kollektivtrafikanterna hade kunnat shoppa där i stället för att ta bilen till Kungens kurva eller Mall of Scandinavia, störst i hela Skandinavien med 4 000 parkeringsplatser.

Vill man minska biltrafiken och behålla innerstäderna, får vi nog stå ut med ännu en riksgrop. Det blir för jävligt ett tag och sannolikt fulare än förut, men luften blir lite lättare att andas.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM