Somar Al Naher

Nej, din nya miljöbil räddar inte klimatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En så kallad miljöbil är fortfarande en bil som tär på miljön.
En så kallad miljöbil är fortfarande en bil som tär på miljön.

Det håller på att gå åt helvete. På måndag går många tillbaka till sina jobb. Vid trefikat kommer kollegor att tala om vilka destinationer de hunnit resa till på semestern. Men vilken effekt vårt resande har på klimatet lär det talas desto mindre om.

Det första som ploppar upp, när man klickar på en artikel om flyg och klimat som publicerats i en morgontidning, är en annons för flygresor. "Billig resa till solen. Köp". Någonstans är det talande för vår samtid. Vår kunskap om klimatet ökar. Vi vet att allt vi gör - handlar, äter och hur vi reser - lämnar ekologiska fotavtryck.

Vår egen undergång

Vi känner till baksidan av vår konsumtion. Ändå fortsätter vi som vanligt. Eller nej, vi gör inte ens det. På 20 år har flygresorna fördubblats. Alltså ju mer vi vet om klimatet desto mer sabbar vi den. Det är som att vi medvetet beställer en flygbiljett till vår egen undergång.

Varför ser det ut så här?

Säger politiker och miljörörelsen att vi måste åka mindre bil så svarar bilindustrin med "miljöbil". Säger klimatforskare att vi måste flyga mindre svarar industrin med "miljövänliga flygplan". Och så där håller det på, på område efter område. Även vi journalister bidrar till den konsumtionslogiken. Vi är teknikoptimister och rapporterar gärna om nya "innovationer" som om de vore guds gåva till planeten och mänskligheten.

Dunka varandra i ryggen

Visst är det bra att våra färdmedel utvecklas och förbättras men problemet är inte vilken bil och flygmodellen vi nyttjar i huvudsak - utan vår konsumtion. Vad spelar det för roll om du har en så kallad miljöbil om du tar den till mataffären varje gång du ska handla?

Miljöbilen lanserades som en klimaträddare. Branschen erbjöd oss konsumenter en produkt som gjorde att vi kunde känna mindre skuld och som inte förpliktigar. Varsågod, här har ni en "lösning" som gör att ni kan dunka varandra i ryggen och fortsätta leva era liv precis som vanligt.

Finns ingen miljöbil

På ett sätt är skandalen med Volkswagen talande. När biltillverkaren inte kunde leva upp till idén om en miljöbil så manipulerade de sina testresultat. Men precis som miljöskribenten Anders Welin skrev i en debattartikel i tidningen Ny Teknik:

"I själva verket är det ingen biltillverkare i dag som kan göra en riktig miljöbil. Inte ens Tesla, som så många tror är en räddning för miljön, kan kallas miljöbil."

Han menar att även en Tesla släpper ut minst lika mycket miljöskadliga substanser som Volkswagen, om man räknar in vad som sker vid tillverkning och skrotning.

Vi kan varken lita på marknaden eller oss själva om vi vill rädda klimatet. Det krävs samhälleliga lösningar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.