Anders Lindberg

Hur många flaskor whisky kostar SD?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jägareförbundets Anders Grahn bjöd SD:s Josef Fransson på whiskykrog efter att Fransson lämnat in en motion om jaktfrågor.
Jägareförbundets Anders Grahn bjöd SD:s Josef Fransson på whiskykrog efter att Fransson lämnat in en motion om jaktfrågor.

”Jag äter middag med jättemånga konstiga personer.”

Så motiverar Svenskt Näringslivs Teodor Koistinen att han smörjt kråset tillsammans med Oscar Sjöstedt (SD) på överdådiga Gondolen i Stockholm.

Det kunde Expressens David Baas avslöja i går.

Svenskt Näringsliv är en av flera ­aktörer som har fördjupat samarbetet med Sverigedemokraterna sedan valet 2014. Andra är arbetsgivarorganisationerna Almega, Bemanningsföretagen och Företagarna.

Det Expressen rapporterar går utöver vanlig lobbyism. Det handlar om lyxkrogar och det goda livet men även om hemliga underlag och direkt hjälp i det politiska arbetet.

1 800 kronor per deciliter

Jägareförbundets Anders Grahn bjöd exempelvis SD:s Josef Fransson på whiskykrogen Ardbeg Embassy i Gamla Stan efter att Fransson lämnat in en motion om jaktfrågor. Riksdagsmotionen hade i förväg skickats till Jägare­förbundet som fått spökskriva.

”Givetvis så kan du kommentera ­direkt i anslutning till varje förslag. Jag tar tacksamt emot feedback och förslag på strykningar, tillägg och förändringar”, skrev Fransson.

Den dyraste whiskyn på Ardbeg ­Embassy, en 50-årig Glenfiddich, kostar 1 800 kronor per centiliter. Hur många glas whisky SD fick för sin motion förtäljer inte historien.

En kombination vi hört om förut

Andra exempel är tobaksbolaget som bjöd Oscar Sjöstedt (SD) och Kent Ekeroth (SD) på Grand hotell för att diskutera punktskatter. Eller klimatförnekare, LRF och andra som också lobbat.

Det SD kan erbjuda i utbyte mot whiskyn är sina väljare.

För näringslivet är samarbetet tydligen inte något problem. Att döma av de läckta mejlen verkar de tvärtom vara du och bror med varandra.

Storkapitalet och extremhögern – var har vi hört den kombinationen förut?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.