ÅSIKT

Håll truten på er, majestäter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Så arroganta, så klumpiga och så odemokratiska

Foto: Firandet på Skansen under Nationaldagen. Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

I huvudstadens politik och press pågår det just nu ett stort bråk om ett stort bygge. Det gör det förstås ofta, och ibland heter bygget man bråkar om Slussen och ibland heter det Förbifart Stockholm.

För tillfället heter föremålet för bråket Nobelcentret.

Centret är tänkt att ersätta Stockholms konserthus som prisutdelningslokal för Nobelpriset och tanken är att man ska flytta Nobelmuseet, som i dag ligger i Gamla stan, hit. Kafé, utställningshall och bibliotek ska det också bli.

Detta har man i helt demokratisk ordning beslutat.

Kungen leverar

De som ogillar centret tycker att det är för högt, för fult, ska byggas på fel plats och dessutom kommer andra byggnader behöva rivas för att det ska kunna gå att bygga.

I dag intervjuas självaste kungen om Nobelcentret. Det är nämligen tänkt att ligga jättenära Stockholms slott. Bakom intervjublocket står Dagens Nyheters meriterade kulturskribent Maria Schottenius.

Schottenius har i en rad kolumner försökt få fatt i majestätets åsikt om centret. I vintras uppmanade hon kungen att vägra dela ut Nobelpriset och på så sätt pressa fram ett byggstopp. I april var hon ute igen och krävde att kungen skulle markera mot bygget.

Och som kungen levererar i dag.

Han tycker att Nobelcentret är för stort. Han tycker att Nobelcentret borde gå att vrida på något sätt. Han tycker att Nobelcentret måste gå att flytta. Han tycker inte att Nobelcentrets fasad blir bra. Så där pladdrar han på.

Och drottningen Silvia, som också är med i intervjun, föreslår två gånger att det borde hållas ett “referendum”, en folkomröstning om kåken.

Någon folkomröstning vill inte kungen ha, han tycker bara att “man” ska vara lyhörd för kritiken och “rucka på det här”.

Detta är våra regenter. Så festliga, så arroganta, så klumpiga och så odemokratiska.

Plymen pratar

“Kungamakten har reducerats till en plym”, sa Olof Palme när monarkin för 40 år sedan togs ifrån all makt och blev ceremoniell. Det innebär att statschefen ska vara helt opolitisk och inte vara ute och ha åsikter i politiska frågor.

Men i dag är plymen ute och tycker att “man” - folkvalda politiker? - ska rucka på fattade beslut bara för att konungen är missnöjd.

Det där hade ju Maria Schottenius kunnat fråga om. Det gör hon inte. I stället avslutar hon intervjun med ett glatt “vi får hoppas att frågan ska lösas till det bästa för Stockholm”.

Va?

Att den kulturredaktion som alla andra dagar i veckan oroar sig över att auktoritära ideal vinner mark i västvärlden nu lyfter fram kungen som en auktoritet är bara för konstigt.

Hatet mot nya hus kan tydligen få vem som helst att längta efter fördemokratiska tider.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM