Mejla

Ingvar Persson

 Nu kan Löfven toppa sitt lag

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LOTTE FERNVALL, URBAN ANDERSSON
BRA FÖR LÖFVEN Efter Miljöpartiets kongress i helgen kommer partiet att ha väljarnas och partimedlemmarnas ögon på sig – som har stora förväntningar. Och nu kan Löfven äntligen göra det som han skulle gjort för länge sedan: en regeringsombildning.

10 MAJ 2016. MP-krisen

Redan när Mehmet Kaplan för snart en månad sedan tvingades lämna regeringen tyckte vi på den här ledarsidan att det var hög tid för Stefan Löfven att stuva om ordentligt i regeringen.

Vi konstaterade dock att inget kunde göras innan Miljöpartiets kongress.

Ändå hade vi knappast kunnat förutse det haveri Miljöpartiets interna arbete ­utvecklats till de senaste veckorna.

Förhoppningsvis har röken lagt sig på måndag.

I går meddelade i alla fall Miljöpartiets valberedning att Åsa Romson kommer att petas som språkrör vid kongressen i helgen. I hennes ställe föreslås Isabella Lövin, biståndsminister, tidigare EU-­parlamentariker och i alla avseenden en utmärkt person.

Tolkade inte sin avgång

Ungefär så presenterade valberedningens Joakim Larsson det blivande språkröret.

Det andra språkröret, Gustav Fridolin, får fortsatt förtroende efter en helt individuell bedömning.

Det där med individuell var Joakim Larsson mycket noga med att påpeka i går.

Av det följer förstås att Åsa Romson ­petas efter samma individuella prövning. På vilken punkt Romson fallit hade valberedningen dock lite svårt att svara på i går.

Till skillnad från Mehmet Kaplan fick Åsa Romson i alla fall inte tillfälle att själv tolka sin avgång direkt på presskonferensen. Vill man vara snäll kan det kanske uppfattas som en utveckling av Miljö­partiets krishantering de senaste veckorna.

Stärkt ledarskap

Starkt mandat, stärkt politik och ett prövat ledarskap. Så tänkte sig Romson och Fridolin framtiden när de uppmanade valberedningen att ta sig en ny titt på språkrörsfrågan.

Frågan i dag är förstås, är det ett stärkt mandat den nygamla ledarduon kommer att ha med sig efter helgens kongress?

Gustav Fridolin tror i alla fall det. Valberedningen har de senaste veckorna pratat med så många miljöpartister de ­bara hunnit, och enligt den interna ­partilogiken betyder det också ett stärkt ledarskap.

Sanningen är väl snarare att Miljö­partiets problem kommer att finnas kvar när kongressombuden lämnar Karlstad på söndag. Miljöpartiet kommer fort­farande att vara ett litet parti i en ganska svag minoritetsregering, men med ­väldiga förväntningar från väljare och medlemmar.

Löfven har inget val

För Stefan Löfven har kalabaliken i ­alla fall fört något gott med sig. Han borde ha genomfört en rejäl regeringsombildning för länge sedan, men efter Romsons ­besked att hon lämnar sin post har han faktiskt inget val.

I den bästa av världar skulle den nya regeringen vara på plats i morgon dag, men erfarenheten säger väl att Stefan Löfven gör bäst i att vänta tills miljö­partisterna avslutat sin kongress.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM