Ledare

Hellre Blondinbella än en kvinnofälla

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Isabell Löwengrip, känd som Blondinbella, medverkar i Försäkringskassans nya kampanjfilm om sjukförsäkringen.
Isabell Löwengrip, känd som Blondinbella, medverkar i Försäkringskassans nya kampanjfilm om sjukförsäkringen.

LEDARE

Statens kostnader för sjukskrivna rusar. Sedan 2010 har sjukskrivningarna ökat med 75 procent. De sjuka har blivit fler och de är borta längre. Framför allt är det kvinnorna som mår dåligt. Det är de psykiska diagnoserna som ökar mest och som också är den vanligaste anledningen till långtidssjukskrivningar. Den näst vanligaste anledningen är förslitningsskador. Kvinnorna i skolan, vården och socialtjänsten tillhör yrkesgrupper som drabbas värst.

Fler får avslag

Förra hösten tillsatte regeringen Ann-Marie Begler som ny generaldirektör för Försäkringskassan. Hennes uttalade mål är att få ner sjukskrivningarna. Regeringen har därför skjutit till resurser så att Försäkringskassan noggrannare kan bedöma arbetsförmågan hos människor. Det har lett till att fler fått avslag på sjukersättningen. Det är framför allt i gruppen som har passerat dag 180 i sin sjukskrivning – det vill säga en majoritet kvinnor – som fått sin sjukpenning stoppad, enligt statistik som Dagens Nyheter tagit fram. Även om personen inte förmår arbeta med sina ordinarie arbetsuppgifter kan Försäkringskassan anse att hon klarar av andra arbeten.

Det behöver inte vara något dåligt. Sjukskrivning på hundra procent är inte alltid bäst för att ge någon arbetsförmågan tillbaka. Deltidssjukskrivning kan vara en annan lösning. Rehabilitering samt ökade kunskaper om sjukskrivningar och omställning är också viktiga steg mot att få ett hållbart arbetsliv.

Ny kampanj med Blondinbella

I fredags lanserade Försäkringskassan kampanjen "Laget Sverige" vars syfte är att informera om sjukförsäkringens roll och vilka effekter den ökande sjukfrånvaron har. Bland annat har de gjort en Youtube-film med Isabella Löwengrip, känd som Blondinbella, som driver tre företag med 20 anställda.

I filmen berättar hon hur de skrivit in träning och meditation på arbetstid, personalen kan jobba flextider efter behov och sjukskrivna får skräddarsydda planer för att kunna komma tillbaka till jobbet.

Att flexjobba hemifrån är omöjligt för en undersköterska eller förskollärare. Men ska man orka med jobb, barn och kanske åldrande föräldrar måste arbetslivet bli mer flexibelt under olika perioder i livet.

– Jobbet är inte allting i livet, säger Isabella Löwengrip.

Fler arbetsgivare borde resonera på samma sätt. Jobbet ska faktiskt inte göra kvinnor sjuka.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmiljö

Försäkringskassan

Ann-Marie Begler

”Blondinbella” Isabella Löwengrip