Mejla

Daniel Swedin

En våldtäkt är aldrig frivillig

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Wikipedia
Våldtäkten skedde enligt anmälan på Silja Galaxy.

Du är 19 år gammal och är på en studentkryssning. Plötsligt tränger sig fyra unga män som du inte känner in i din hytt och tar dina pengar. Du är så rädd och berusad att du inte ropar på hjälp och du lämnar inte hytten heller. När det hela blir en rättssak så slår tingsrätten fast att du blev bestulen helt frivilligt. De som tog dina pengar frias.

Nej, så skulle det nog inte gå till. Men om det gäller en mycket värre kränkning – som en våldtäkt – så går det an.

Höll vakt utanför

Om fyra unga pojkar i tur och ordning har samlag mot en 19-årig flicka, mot hennes vilja, så resonerar man just så där.

I fredags friades nämligen fyra 19-åriga killar som stått åtalade för grov våldtäkt mot en jämgammal tjej under en studentkryssning tidigare i år.

Hon var 19 år gammal och åkte på en kryssning för att fira att hon var färdig med skolan. Fram och tillbaka till Åbo. Ett dygn. Party, musik, dans, alkohol. ”För vi har tagit studenten!”. Hon blev gruppvåldtagen i en hytt. Hon, ensam och berusad. Fyra unga män som hon inte kände. En kille höll vakt utanför.

Men – säger rättssystemet – hon var inte rädd och hon befann sig inte i en särskilt utsatt situation. Tingsrätten tycker att eftersom ingen hindrade henne från att lämna hytten så har vi att göra med helt frivilligt sex.

Få våldtäkter klaras upp

Det som utspelade sig på Siljafärjan handlade alltså inte om en rädd, berusad, underlägsen och utsatt tjej. ”Sjung om studenternas lyckliga dagar”.

Enligt Brottsförebyggande rådets uppskattningar anmäls bara 10–20 procent av alla våldtäkter och av dem är det två av tio som klaras upp.

En våldtäkt är bara en våldtäkt om man slåss mot gärningsmännen, en våldtäkt är bara en våldtäkt om man försöker fly. Så lyder meddelandet från Stockholms tingsrätt. Och Sverige hör. ”Fy fan vad vi är bra”.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM