Mejla

Susanna Kierkegaard

M är rädda för Corazza Bildt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anna Maria Corazza Bildt höll pressträff igår.
Anna Maria Corazza Bildt höll pressträff igår.

LEDARE

Ingen kan välja Anna Maria Corazza Bildt till Europaparlamentet i maj. Den nuvarande moderata europaparlamentarikern har petats helt från partiets listor. Hon nekades till och med bottenplats nummer 33.

Utifrån ser det verkligen märkligt ut. Partiet gör allt för att göra sig av med någon som förra EU-valet drog in 87 000 personkryss. Corazza Bildt har utmärkt sig genom en stark röst, kampanjer mot matsvinn och gemytliga filmsnuttar där hon konverserar med maken, tillika tidigare statsministern, Carl Bildt.

Stoppad på sovjetiskt vis

På sin egen presskonferens i går vittnade Corazza Bildt om "mygel på ett sovjetiskt sätt" för att stoppa hennes kandidatur. Carl Bildt kallade det för ett par veckor sedan för en "moskvamentalitet".

Högst upp på EU-listan återfinns i stället Tomas Tobé och Jessica Polfjärd. Den första av dem är före detta partisekreterare, men petades från posten sommaren 2017 efter avslöjanden om att han brutit mot riksdagens regler och använt SJ-poäng till privata resor. Polfjärd har varit en lojal partiarbetare och tidigare gruppledare för Moderaterna i riksdagen.

För någon av dem som blivit lovad en plats i parlamentet vore det förstås snopet att bli omkullkryssad. Men Moderaterna måste vara väldigt rädda för Corazza Bildts väljarstöd om de tror att hon kan kryssa sig förbi dem från plats 33 på listan. Att peta henne helt kanske inte är sovjetnivå, men det visar på en desperat partiledning oförmögen att hantera konflikter.

Maktstriden viktigare än röster i valet

De eventuella röster Corazza Bildt skulle ha dragit till Moderaterna kommer gå till någon annan. Efter ett förlorat riksdagsval och ett historiskt dåligt EU-val 2014, där partiet bara fick tre mandat, är taktiken att stryka ett populärt namn värd att ifrågasättas. Möjliga röster offras för maktstriders skull.

Att ett individualistiskt parti, som själva drivit frågan om personval, vägrar låta en populär kandidat ställa upp i valet är extra anmärkningsvärt. Som maken Carl Bildt uttryckte det, är det rätt udda att lyfta bort någon från en lista för att den riskerar att bli vald - vanligtvis brukar det vara tvärtom.

Provocerade av kvinnor som tar plats

Dessutom betyder Corazza Bildts frånvaro ett helt nytt moderat lag i Bryssel. De två övriga nuvarande ledamöterna Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark har båda meddelat att de avstår från att kandidera igen. Nya företrädare får alltså klara sig själva, utan erfarenheter och kontaktnät som en tidigare ledamot skulle ha kunnat erbjuda.

Även från vänsterhåll är det trist att bevittna ett stort partis oförmögenhet att hantera kvinnor som tar plats. Kristersson och hans gäng är rädda för Corazza Bildt. Rädsla är ingen bra valtaktik.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

”Är det här tacken till paret Bildt?”

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Moderaterna

Carl Bildt

Anna Maria Corazza Bildt

EU

EU-valet

Tomas Tobé