ÅSIKT

Vad händer när C går förbi M?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: BJÖRN LEIJON
Moa Berglöf, 37
LEDARE

Den viktigaste personen i Almedalen i går var inte Annie Lööf. Det var Moa Berglöf, 37, och hon var inte ens där.

Moa Berglöf var under åtta år talskrivare åt Fredrik Reinfeldt. En av de doldisar som lyfte Moderaterna till över trettio procent och som skakade om den politiska kartan i grunden. I går debuterade hon som sommarvikarie på Sydsvenskans ledarsida.

”Nästa höst ska jag lägga min röst på ett annat parti.” skriver hon.

Hon menar, föga förvånande, Centerpartiet.

Berglöf - toppen av isberget

I sociala medier kan man se att hon inte är ensam, många Moderater håller med – gillar och delar. Moa Berglöf är toppen av ett isberg.

Förra partisympatiundersökningen i SCB förstärker bilden. Sedan Anna Kinberg Batra öppnade dörren för SD har många av Moderaternas väljare gått över till Annie Lööf.

Och i grunden är det ganska naturligt. Dagens Centerparti bär på många sätt Fredrik Reinfeldts arv vidare. De är liberaler, står för öppenhet och de blåser inte bort när vinden tilltar.

Stäng dörren till SD

Moa Berglöf skriver att samma värderingar som fick henne att gå med i Moderaterna nu också får henne att lämna. Det borde få partiledningen att ompröva den inslagna vägen och stänga dörren till SD.

Men kretsen kring Anna Kinberg Batra verkar befinna sig i en förnekelsefas. De vägrar se bristerna i SD-strategin och skyller istället på dålig kommunikation. Under Carl Bildts tid kallades M-ledningen populärt för bunkern. De lyssnade inte på någon och styrde via dekret.

I dag verkar M-ledningen inte styra alls.

Anonyma röster

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Almedalsveckan inleddes exempelvis med att anonyma röster i Dagens industri ifrågasatte om Anna Kinberg Batra kommer att sitta kvar.

”Man kan inte köpa sig tid hur många gånger som helst. Det finns en allt mer utbredd känsla av att hon sitter på övertid”, säger en ”tung företrädare” för Moderaterna till tidningen.

Inte heller Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa tror att hon kan vända utvecklingen.

”Jag tror att det är väldigt, väldigt tufft”, säger han.

Självförstärkande

Och hur låter det då den dag Centerpartiet går förbi Moderaterna i opinionen? Politiska trender brukar vara självförstärkande, när bollen rullar i en riktning stannar den inte.

Den fråga Moderaternas riksdagsledamöter och kommunalråd borde ställa sig är egentligen ganska enkel:

Finns det någon möjlighet att med nuvarande strategi locka tillbaka Moa Berglöf, och andra som hon, innan valet?

I annat fall kan de snart vara arbetslösa.

ARTIKELN HANDLAR OM