Mejla

Eva Franchell

SD är ett helt onödigt parti

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Att Kent Ekeroth kommer att lämna sina uppdrag för Sverigedemokraterna är logiskt. Under Jimmie Åkessons ledning har rötäggen sparkats ut ett efter ett.

Även om Ekeroth väljer att överklaga gårdagens dom om ringa misshandel lär hans dagar som SD-ledamot i riksdagen att vara räknade.

Om ett år är det val och då vill Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna ska uppfattas som ett parti bland alla andra. Då finns det inte plats för bråkstakar. Kent Ekeroth var faktiskt partiets rättspolitiske talesperson när han slogs på Stureplan.

Dömda partimedlemmar

I flera år har Jimmie Åkesson försökt få ordning på sitt parti. Han har proklamerat nolltolerans för "extremism, rasism och allmänt rättshaveri" men det har inte gått särskilt bra. Man har de partimedlemmar man förtjänar. På ett halvår har tre av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter dömts för brott och sannolikt börjar väljarna att tröttna på det parti som mest av allt påminner om en drängstuga.

Men Sverigedemokraternas kris är större än så.
Partiet växte i skuggan av finanskrisen, man parasiterade på problemen i välfärden och skyllde allt på invandrarna. Nu visar verkligheten att Sverigedemokraterna hade fel för flyktingarna kom och Sverige går bättre än någonsin.

I går konstaterade finansminister Magdalena Andersson att regeringen 2017 lägger 30 miljarder mer på välfärden än 2014. Under nästa år kommer ytterligare minst fem miljarder att gå till välfärden.
Sverigedemokraternas eländesbeskrivning håller inte längre.

Han kan kicka Ekeroth

Runt om i Europa minskar också stödet till högerpopulistiska partier. I Storbritannien är Ukip i princip utraderat och i Frankrike krossades Nationella fronten av Emmanuel Macron. I Nederländerna gick det sämre än väntat för populisten Geert Wilders, i Österrike förlorade högerpopulisten och det går inte särskilt bra får norska Fremskrittspartiet heller.
Främlingsfientligheten är på tillbakagång och det har gått fort. Det kan gå lika fort här hemma, särskilt om partiarbetare som Kent Ekeroth hjälper till. Jimmie Åkesson försöker att lansera sitt parti som vårdpartiet, han riktar in sig på pensionärer. I själva verket driver han ren högerpolitik, han vill sänka skatten för höginkomsttagare och då blir det inga pengar till välfärden.
Jimmie Åkesson kan kicka ut Ekeroth om han vill, men inte kommer det att hjälpa Sverigedemokraterna.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM