Mejla

Daniel Swedin

Pridefesten är djupaste allvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Niclas Hammarström / AFTONBLADET / 7350

I morgon invigs Stockholm Pride på Östermalms IP med uppträdanden och framträdanden av bland andra Stockholm Gaykör och Thomas Sekelius.

Över hela huvudstaden vajar regnbågsflaggorna till stöd för hbtq-personers livssituation och rättigheter och på lördag kulminerar allt i den stora paraden.

”Perversa veckan”

Det är fest och gala, samtidigt vittnar många hbtq-personer om fördomar och hot.

I Folkhälsomyndighetens senaste undersökning uppgav var femte transperson att de någon gång utsatts för våld på grund av sin transerfarenhet. Ungdomsstyrelsen uppger att var femte ung hbtq-person har upplevt våld i det egna hemmet. En fjärdedel av unga homosexuella och bisexuella kvinnor har försökt begå självmord.

I veckan har en förbundsstyrelseledamot i Kristdemokratiska ungdomsförbundet som även uppträder som ledarskribent i Nya Wermlands Tidningen - Adam Davidsson heter han - kallat Pride för ”perversa veckan”.

Utanför vårt lands gränser är situationen ännu mer skarp.
Pridefestivaler attackeras, gaypersoner mördas av terrorister, homohatande lagstiftning drivs igenom i Ryssland och Uganda. I länder som Iran och Saudiarabien straffas homosexualitet med döden. Från länder som USA och Tyskland rapporteras att hatbrotten mot homosexuella nu ökar.

Fanatiker och extremister

När religiösa fanatiker och högerextremister växer i styrka växer också hatet mot hbtq-personer.

I början av sommaren meddelade Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, att man ställt in och flyttat aktivteter under Almedalsveckan i Visby. Detta efter att nazister fick tillstånd att manifestera i staden.

Stockholm Pride är glädje, men det är också djupt allvar.

Generationer har kämpat för att bygga samhällen där alla ska kunna visa sin kärlek öppet och vara stolta över vilka de är.

Det är helt nödvändigt att den kampen fortsätter.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq