Mejla

Eva Franchell

Rekordmånga nobbas av Försäkringskassan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ansvariga ministern Åsa Regnér.
Ansvariga ministern Åsa Regnér.

LEDARE

Regeringen sviker samhällets allra svagaste. Aldrig förr har så många med funktionsnedsättningar fått nobben från Försäkringskassan.

Bara en av sju som söker assistansersättning får den beviljad, rapporterar Sveriges radio. Det är den lägsta siffran sedan assistansersättningen infördes för över tjugo år sedan.
Det handlar alltså om stödet till barn med svåra funktionsnedsättningar. Barn som inte kan andas själv, barn som kräver sondmatning och ständig övervakning. Bara i januari avslog Försäkringskassan 86 procent av alla ansökningar om assistans.

Myndigheten räknar med att spara 2,2 miljarder i år och därmed har finansminister Magdalena Andersson fått som precis hon ville. För det var ju hon som dikterade nedskärningarna för sjuka och funktionsnedsatta.

Inte i Löfvens regering

Man kan tycka att socialministrarna skulle ha ställt sig upp och försvarat de sjuka och barnen som behöver andningshjälp. Men så funkar det inte i Stefan Löfvens regering. Barnminister Åsa Regnér som är ansvarig för assistansersättningen smög i stället in en diskret uppmaning i regleringsbrevet till Försäkringskassan om att "bryta timutvecklingen".

Försäkringskassan var uppenbarligen följsam, för raskt hittade man en dom från 2012 som dammades av och tolkades om och det är den Åsa Regnér hela tiden hänvisar till. Hon har tvått sina händer och hänvisat till den gamla domen medan de funktionshindrade har förlorat sin assistans på löpande band.

Ohederligt och fegt

Precis som Expressens Anna Dahlberg beskriver det har regeringen smugit igenom förändringar - och försämringar - som den inte velat skylta med. Anna Dahlberg tycker att det vore bättre om regeringen vågade stå för sin politik alla dagar i veckan och vi håller med.

Åsa Regnérs strategi håller inte längre. Det är ohederligt och fegt att smyga igenom försämringar för samhällets allra svagaste för att sedan skylla ifrån sig på gamla domar. Det är ju faktiskt Åsa Regnér som är minister, det står henne fritt att ta fram nya lagförslag om hon tycker att de gamla är för dåliga.
Om Åsa Regnér vill stötta barn med svåra funktionsnedsättningar, då kan hon ändra lagen. Hon kan dessutom ge Försäkringskassan nya direktiv som snabbt stoppar försämringarna.

Om hon däremot föredrar att fortsätta sitt sparbeting, då får hon förklara vem som i stället ska betala för stödet till de funktionshindrade. Är det familjerna eller vill hon bygga upp nya institutioner? Då måste vi verkligen ta en debatt om vilket samhälle vi vill vara.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Regnér

Försäkringskassan

Funktionsnedsättning

LSS-lagstiftningen

Personlig assistans