Ingvar Persson

Hatt är Sveriges farligaste kvinna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Svenskt Näringsliv är direktör Peter Jeppsson alldeles rasande. Han tycker att fackförbundet Fastighets är oansvariga, att deras krav är orimliga och att varslet om strejk i nästa vecka saknar proportioner.

Ska vi tro Jeppsson står hela den svenska ekonomin på spel om arbetsgivarna skulle ge efter för Fastighets och LO:s krav på en låglönesatsning.

I klartext handlar det om lite högre löner för lågavlönade lokalvårdare och fastighetsskötare.

Anna-Karin Hatt, vd på arbetsgivarorganisationen Almega och tidigare partiledarkandidat i Centern, är minst lika arg.

“Ett agerande som utmanar och i förlängningen underminerar den svenska arbetsmarknadsmodellen”, säger hon om Fastighets strejkplaner.

Mindre än tio kronor

I verkligheten handlar bråket om mindre än tio kronor i månaden, fördelat på tre år.

Nu hotar konflikt på flera av Fastighets avtalsområden. Hatt håller dessutom på att orsaka kaos i tågtrafiken, och orsaken är den samma. Kan Almega inte komma överens om låglönesatsningen med fackförbundet SEKO startar strejken i slutet på nästa vecka.

I ärlighetens namn är det svårt att förstå varför arbetsgivarnas företrädare laddar frågan med ännu mer prestige. Det handlar trots allt inte om politik, utan om en avtalsförhandling. Att sätta sig och sura i väntan på nästa val är inget alternativ. Parterna måste komma överens.

Låglönesatsning

Fastighets och LO:s beslutsamhet kan knappast ha gått Hatt eller Jeppsson förbi. Låglönesatsningen är grunden för fackens samordning i årets avtalsrörelse, och den ska inte “betalas” med försämrade villkor.

Facken inom industrin slogs hårt för att få in låglönesatsningen i sina uppgörelser, och det kommer knappast att ge upp den därför att Hatt och Jeppsson larmar och gör sig till.

I så fall återstår att mäta sin övertygelse i en konflikt, och det blir i så fall riktigt dyrt. Fastighets senaste varsel skulle bland annat påverka Volvo, och från fackförbundet Pappers finns redan löften om sympatiåtgärder. Det lär komma fler.

Hatt och Jeppsson kommer att ha en del att förklara när de träffar sina direktörskollegor från andra branscher. Som till exempel hur en löneökning på mindre än tio kronor kan vara värd en konflikt som kan stoppa stora och tunga exportföretag.

När löpande band och pappersmaskiner stannar lär politiska floskler om ansvar och proportioner inte räcka särskilt långt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.