Mejla

Ingvar Persson

Äntligen försvinner id-kollen vid sundet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2 | Foto: TT

Äntligen.

Det är faktiskt det viktigaste att säga när regeringen nu meddelar att id-kontrollerna mellan Sverige och Danmark ska tas bort. Av alla signalförslag som vräkts ut från Regeringskansliet efter omsvängningen i flyktingpolitiken är just id-kontrollerna kanske det som kostat mest.

De har inneburit längre resväg och en svårare vardag för tusentals pendlare mellan Malmö och Köpenhamn. De har tvingat människor att välja bilen trots att det faktiskt finns en fungerande kollektivtrafik. Och som en följd av allt det där har kontrollerna bromsat utvecklingen i en av landets mest dynamiska regioner.

Protester

Politiker och företrädare för näringslivet i Öresundsregionen har protesterat. Stefan Löfven lär ha hört en del om den saken under sitt besök i Skåne under helgen.

Med tanke på hur hela Europa slutit sig mot människor på flykt måste man dessutom fråga om id-kontrollerna ens bidragit till att begränsa antalet asylsökande.

Det har kort sagt varit ett dyrt, dåligt och sannolikt alldeles onödigt krångel för vanliga människor.

Köerna på Kastrups tågstation har haft ett annat syfte, att visa politisk handlingskraft hur högt priset än är. Här skulle, bokstavligen, ingen djävul komma över bron.

Ett sundhetstecken

Att regeringen nu tydligen vågar lita på att det inte längre behövs är ett sundhetstecken. Kanske betyder det att den politiska debatten trots allt är på väg att normaliseras.

Dagens beslut betyder inte att vi kan återgå till det normala, gränslösa, tillstånd som varit Norden. Kontrollen vid gränsen blir kvar. Tågen kommer fortfarande att stannas för gränspolisens kontroller och på Öresundsbron kommer bilar fortfarande att stannas för kontroll av passen. Men det blir mindre krångligt än i dag och det är verkligen hög tid.

Vardagen blir lite lättare för de människor som reser över sundet, arbetsmarknaden blir lite större och tillväxten lite högre.
Som sagt, det är bara att ropa äntligen.

Läs också:

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.